Osäker framtid ­– men DBW är hoppfulla

Framtiden för Botaniska trädgården är osäker om regionens stöd sänks. Inträdesavgifter kan vara ett sätt att få ihop ekonomin i så fall.

Leif Aronson och Göran Allard vill inte måla fan på väggen.

Leif Aronson och Göran Allard vill inte måla fan på väggen.

Foto: Edvin Högdal

Botan (GT)2016-07-22 06:00

Klockan är 09:30, så den stora strömmen besökare har ännu inte infunnit sig i Botaniska trädgården. Ja, många kommer hit sommartid och resten av året: 400 000 ungefär, vilket gör ”Botan” till ett av stadens enskilt största besöksmål.

Men som bekant finns det orosmoln vid horisonten. Regionen har ännu en gång flaggat för att stödet till DBW, som äger och en gång anlade trädgården, kan komma att sänkas avsevärt.

Politikerna har bordlagt frågan över sommaren – men Leif Aronson och Göran Allard, ordförande respektive vice ordförande i DBW:s trädgårdsstyrelse, har inte tagit semester från grubblandet.

– Vi jobbar hela tiden på hur vi ska få ihop ekonomin om regionen sänker bidraget. Vi har många planer för framtiden, men det mesta hänger på de där pengarna, säger Leif Aronson.

Bland annat leker man med tanken att börja ta inträde.

– Det är inte optimalt, vi vet, men det kan vara en lösning. I så fall är det inte säkert att det kommer att gälla alla som kommer hit. Trädgården kan fortsätta att vara öppen för enskilda besökare, medan gruppresenärer får betala inträde. Det är en tanke vi har i styrelsen, säger Leif Aronson.

DBW får in lite pengar från den insamlingsbössa som står uppställd vid entrén, men det räcker inte långt.

– Vi har även sökt sponsorer. Det var bara Linds som nappade. När det kommer till sponsorpengar går det mesta till sporten här på ön. En idé vi har är att man ska kunna sponsra enskilda projekt istället för trädgården som helhet, säger Göran Allard.

Varken han eller Leif Aronson vill måla fan på vägen. En dialog med regionen pågår – och vibbarna, de är bra.

– Jag tror att vi kommer att hitta en lösning som båda parterna kan vara nöjda med. Jag upplever att regionen har förståelse för trädgårdens betydelse, även om man sitter i en rävsax ekonomiskt, säger Leif Aronson.

Det nya rosariet, som invigdes för två år sedan, är den senaste stora satsningen i Botaniska trädgården. Närmast kommer man att lägga krut på så kallad äventyrspedagogik, där skolorna bjuds in för utomhusundervisning i flera ämnen. Tre klasser har anmält intresse till hösten, och så många som tjugo inför nästa år.

– Sedan måste vi börja förbereda oss på kryssningskajen. Vi har redan i dag många utländska gruppresenärer, och den biten kommer att öka ännu mer. Därför är det hög prioritet att få till en ordentlig vänd- och parkeringsplats för bussar, säger Leif Aronson.

Bakgrund

Botaniska trädgården ägs av sällskapet De badande vännerna (DBW), men de trädgårdsmästare som arbetar där är anställda av Region Gotland. Satsningar och investeringar står DBW för.

Redan 2012 aviserade regionen det sparkrav som skulle innebära att stödet till DBW 2014 sänktes från 1,5 till 1 miljon kronor. Förra året tillkom dock ett nytt driftavtal, som kompenserade för det sänkta stödet.

Tidigare i år kom besparingen på tapeten igen, då Botaniska trädgården pekades ut som ett av områdena där regionen kan spara pengar. Politiskt beslut väntas efter sommaren.

Trädgården anlades 1855 och fungerade till en början mest som en handelsträdgård. Sin nuvarande utformning fick den på 30-talet.

Källa: GT:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om