KLART: Så går Cementa vidare efter storbranden

Den 25 maj utbröt den våldsamma branden på Cementa i Slite. Flera närliggande byggnader var hotade och svart, tjock rök steg mot himlen och spred sig söderut. Nu ska det bränslelager, där branden startade, byggas upp igen.

Branden. På kvällen den 25 maj utbröt branden på Cementa i Slite. Den hotade flera närliggande byggnader, men lyckades till slut fås under kontroll.

Branden. På kvällen den 25 maj utbröt branden på Cementa i Slite. Den hotade flera närliggande byggnader, men lyckades till slut fås under kontroll.

Foto: Foto: Kalle Melander/arkiv

BRAND (GT)2018-01-02 07:05

Brandutredningen pekar på att det var en självantändning i själva bränslet som orsakade branden i lagerhallen som då innehöll mellan 1 400 och 1 500 ton avfallsbaserat bränsle, främst bestående av plast.

Elden slukade runt 400 av dessa ton.

Johan Bering, projektchef på Slitefabriken, har under en längre tid jobbat med en lösning för att bygga upp bränslelagret igen. Betydligt mer brandsäkert än det förra.

– Dels kommer vi att väsentligt minska mängden bränsle, dessutom fördelar vi ut det i olika betongrum vilket gör att en brand skulle få svårt att sprida sig. Den lösning vi nu har kommit fram till, och som vi söker bygglov för, känns solid.

Johan Bering berättar att brandutredningen har varit extremt viktig.

– Det första och allra viktigaste var ju att få veta varför det hände och det vet vi nu. Efter att alla, både tänkbara och otänkbara orsaker uteslutits, kvarstår bara självantändning. Så nu bygger vi så att det inte ska kunna hända igen, säger han.

Skulle det, mot alla odds, uppstå en ny brand så kommer den att upptäckas tidigare.

Det som olika tekniker på Cementa har tittat på är exempelvis värmekameror och aspirationsdetektering, en teknik som suger in luft och kan notera rökpartiklar så att en eventuell brand kan upptäckas i ett tidigt skede.

– Vi kommer att upptäcka en brand mycket tidigare, och det är stor skillnad att bekämpa en brand medan den ännu är liten och snäll, säger Johan Bering.

Larmet om branden kom strax efter klockan sju på onsdagskvällen den 25 maj.

– Jag förstod rätt tidigt att det var allvarligt, berättade då räddningsledaren Henrik Johansson som, förutom från Visby, begärde resurser från flygplatsbrandbilarna samt styrkor från Fårösund, Kräklingbo och Klintehamn. Slite var redan där.

– Räddningsmanskapet från Slite var där 90 sekunder efter larmet, men branden hade ett otroligt snabbt förlopp.

– När vi kom fram insåg jag att vi måste inrikta oss på att branden inte skulle sprida sig.

Ett pannrum som försörjer Slite med fjärrvärme stod två meter från lågorna. En 40 kubikmeter stor dieseltank, ett stort ställverk som förser Cementa med ström och ett förråd med gasolflaskor, var också hotade liksom ett transportband.

Hela natten och torsdagen brann det i plast, tidningar och textilier som förvarades i hallen.

MAJ

Detta hände också i maj

1Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ hördes mest under 1 maj. Mest kritiska var de mot utförsäljning av Gotlandshems lägenheter.

7Lena Blomquist berättade om beslutet att sälja sitt livsverk Krusmyntagården. Utgångspriset sattes till 17 miljoner kronor.

8En 27-åring dömdes till över två års fängelse och stort skadestånd sedan han spridit sexfilmer av sin sambo på porrsajter.

10 På en presskonferens meddelades att Max Hansson säljer sitt enormt framgångsrika livsverk Payex. Prislappen ville han absolut inte avslöja, men han var nöjd att Swedbank var köparen och att de lovade att behålla huvudkontoret i Visby.

11En kvinna i övre medelåldern hittades drunknad i Visby hamn. Polisen misstänkte inget brott.

15Den man som låg bakom branden vid äldreboendet vid Gråbo torg i februari fälldes för grov mordbrand. Han hade för polisen uppgett att det handlade om ett rop på hjälp.

16 Tre män häktades för grovt narkotikabrott. En större mängd narkotika beslagtogs, över 100 gram, vid en husrannsakan.

21Liberalernas Clas Nysell berättade att han vill utlokalisera Region Gotlands förvaltningar till serviceorter på landsbygden. Detta imponerade inte på dåvarande ordföranden i regionstyrelsen, Björn Jansson.

23Nio statliga myndigheter gick ut och varnade för att den värsta vattenbristen på 100 år väntade.

30För första gången hölls en seniorgala på Gotland. 400 personer kom till eventet som leddes av Georgis Touma och Ragnar Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om