Fullt utvecklad brand i villa på norra Gotland

Strax före klockan 19 på fredagskvällen larmades räddningstjänsten om brand i en villa på norra Gotland.

Vid 20.30 på fredagskvällen brann det fortfarande med synliga lågor.

Vid 20.30 på fredagskvällen brann det fortfarande med synliga lågor.

Foto: Läsarbild

Brand2020-05-15 19:52

Vid 18.50 kom larmet om att en villafastighet i Hellvi på norra Gotland brann. Enligt uppgifter från SOS Alarm ska villan ligga granne med kyrkan i Hellvi.

– Det är en villa i två plan, cirka 70 kvadratmeter stor, som brinner. Det är ett äldre trähus, och det ska vara full fyr på övervåningen som sprider sig neråt i huset, säger Peter Tistam på Räddningscentral Mitt vid 19.30-tiden.

Räddningsenheter från Visby, Slite och Fårösund arbetar med att bekämpa branden på platsen.

– Man försöker att släcka branden på ovanvåningen, men vi får se om det går att rädda delar av huset eller om man låter det gå, säger Peter Tistam.

Prognosen vid 19.30 var att räddningstjänsten skulle bli kvar i minst tre timmar för att släcka branden.

Inga personskador är rapporterade. Räddningstjänsten kunde också säkra att branden inte skulle sprida sig till omgivningarna.

På en läsarbild som togs vid 20.30 på fredagen ser man fortfarande hur huset brinner med öppna lågor.

Uppdaterad 20:45:

Räddningstjänsten på plats har beslutat att man kommer att låta huset brinna ner.
– Det beslutet togs vid 19.39. Då släpper räddningspersonalen huset och låter det brinna ner under kontrollerade former, säger Mattias Häglund, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt vid 20.40. 

Runt klockan 20 lämnade Visbystyrkan platsen och kvar är räddningspersonal från Slite och Fårösund som håller kontroll över branden.

– De kommer att vara kvar på platsen åtminstone fram till midnatt, säger Mattias Häglund.

Under kvällen har det visat sig att huset var bebott av personer som var hemma när branden startade.

– Det fanns boende som var hemma, och dessa blev informerade av grannar om att det brann i taket på huset, så de hann då ta sig ut och kunde möta upp räddningstjänsten när vi kom fram, säger Mattias Häglund.

Husets väggar rasade in strax efter klockan 20, och risken fanns att branden skulle sprida sig till en intilliggande friggebod.

– Man har lagt vatten på friggeboden för att säkra den men i övrigt är det ingen spridningsrisk på platsen, säger Mattias Häglund.

Uppdaterad 05.40:

Huset var på lördagens morgon helt nedbrunnen. Räddningstjänstens insatts blev lite längre än beräknad men strax innan klockan 05 hade man kunnat lämna platsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!