Vid större bränder, som exempelvis skogsbranden i Vänge i maj 2016, är räddningstjänsten på Gotland i behov av extern hjälp. Genom ett organiserat nätverk, som byggts upp under flera år, kan civila krafter snabbt organiseras. Vid ett larm går ett sms ut till sex samverkansledare på några av de stora entreprenadfirmorna på ön som snabbt organiserar de resurser som finns tillgängliga i form av personer med tillgång till egna maskiner och släckningsutrustning.
– Vi är helt beroende av de externa brandsläckningsresurserna vid en större händelse, säger brandmästaren Joachim Nyman.
Under 1980-talet hade räddningstjänsten en personalstyrka på cirka 50 personer, i dag har personalstyrkan i stort sett halverats.
– Bemanningen i dag är sämre. Vid exempelvis en större brand har vi en uthållighet på tre dagar, sedan är vi helt utslagna, säger Joachim Nyman.
En av de entreprenörer som är med i det externa nätverket är Hans Vistrand på Hasses grävtjänst i Visby.
I hans lokaler på Österby finns bland annat flygplatsbrandbil, bandvagn, värmekamera, vattentank och en motorspruta. Allt är släckningsutrustning som finns tillgänglig som extra resurs om det skulle behövas.
– Vi var med när det brann i Vänge och när det brann i Hejnum, då var det full kastrull, säger Lars Olof Andersson som är en av de civila som ingår i nätverket.
De åker även på uppdrag på fastlandet och var på plats under den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014.
– Den lilla erfarenheten vi har är att det fungerar bättre på Gotland att ta in externa resurser än vad det gjorde i exempelvis Västmanland. Vi har ett bra samarbete med räddningstjänsten på Gotland.
Nätverket får betalt under utryckningsinsatser och man har även avtal med ett antal företag på Gotland, ett av dem är Ragn-Sells. I juli 2015 började det brinna i en hög med 100 ton textilier på Ragn-Sells anläggning i Roma.
– Det var troligen en självantändning, säger Krister Bofride på Ragn-Sells som ansvarade för eftersläckningsarbetet och då fick hjälp av det externa brandbekämpningsteamet.
De flesta av entreprenörerna inom nätverket ställer upp med den utrustning som annars används i deras verksamheter men Hans Vistrand har köpt in utrustningen specifikt för brandbekämpning.
– Vi har många eldsjälar i nätverket på ön, både i Visby och på landsbygden, säger Joachim Nyman.