Oro för landsbygden: ”Varenda gubbe viktig”

Branden i Vänge är snart släckt. Samtidigt pågår översynen av Räddningstjänstens framtid. Där riskerar landsbygden försämringar.

Befäl. Johnny Kahlström har jobbat 30 timmar med att släcka branden i Vänge. Han värnar om deltidsstyrkornas framtid på ön.

Befäl. Johnny Kahlström har jobbat 30 timmar med att släcka branden i Vänge. Han värnar om deltidsstyrkornas framtid på ön.

Foto: Henrik Radhe

Branden (GA)2016-05-10 09:02

Deltidsstyrkorna på den gotländska landsbygden har länge haft svårt att bemanna sina stationer. 2012 gjordes den förra utredningen. Då skulle 2,7 miljoner kronor sparas, bland annat genom att lägga ner värnen i Dalhem och Garda.

Den utredningen förkastades av politikerna. Just nu görs en ny, efter problem att få tag i folk, där bland annat Dick Svennefelt, räddningschef på Gotland, tekniska nämndens och miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande samt fyra politiker till finns med.

– Med tanke på regionens ekonomi räknar vi inte med mera pengar, säger Dick Svennefelt.

I dag når Räddningstjänsten mer än 99 procent av Gotland inom 30 minuter från ett larm. Dick Svennefelt utesluter inte försämringar, i områden långt från tätorter.

– Vi har ett politiskt mål att nå 90 procent inom 30 minuter. Det är klart det blir ytterområden, men det är det här vi jobbar med. Det finns bara arbetsmaterial, vi har inga kommentarer, säger han om arbetet som ska presenteras för politikerna efter sommaren.

Johnny Kahlström, deltidskåren i Klintehamn, har jobbat hela helgen med att släcka branden i Vänge. Han befarar nedskärningar inom deltidskårerna.

– Vi behöver våra stationer på landsbygden. Att det inte går att tumma på har helgen visat, säger han.

Att samla resurser i Visby, menar han, kan leda till drastiska försämringar när det gäller möjligheterna att tidigt stoppa bränder.

– Att ha personal från bygden är ungefär som hemvärnet, man har kunskap om terrängen och det är oerhört viktigt, säger han.

Enligt Johnny Kahlström var det just brandvärnet från Dalhem, som hotades av nedläggning förra gången, som var först på plats i Vänge i fredags.

– De har ingen personal i beredskap. De kunde ha varit tio man, nu var de två. De gjorde en jättebra första insats, men var chanslösa. Varenda gubbe är viktig, säger han.

Som andra styrka efter larmet kom Johnny Kahlström till Vänge, som arbetsledare för Klintestyrkan.

– En timme efter branden spred sig elden med en otrolig hastighet i skogen. Vi mötte fronten på ett hygge och försökte lägga ut slang. Men elden hade sådan fart att vi fick omgruppera och en del utrustning blev kvar, säger han.

Johnny Kahlström pekar på att beslutet att redan tidigt sätta in helikoptrar med vattenbombning avgjorde att Räddningstjänsten fick kontroll över branden. I går sköttes eftersläckningen av hitrest personal från Räddningstjänsten i Attuna och från Sala-Heby.

Räddningstjänsten på Gotland:

Totalt 180 anställda.

170 av dem är redo att rycka ut vid larm.

De fördelas på fyra lag inom hel-, del- och dagtid.

Av de 180 ska 36 finnas inom brandvärnen på Fårö, Garda och i Dalhem, de har inte beredskap.

Av de 180 är ungefär 100 stationerade på deltidsstyrkorna i Klintehamn, Hemse, Slite, Burgsvik, Fårösund och Kräklingbo.

Alla deltidsstyrkor utom Kräklingbo har i dag brist på personal.

Källa: Räddningstjänsten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!