Att elkablarna brann av och föll över vägen i samband med branden på fredagen hade inte behövt hända.
– Vi har inte fått uppgiften exakt hur rishögen låg men klart är att man inte får placera brännbart upplag direkt under en ledning, säger Björn Axelsson, elnätschef på Gotlands energi, Geab på lördagseftermiddagen.
LÄS MER: Storbrand på Rävhagen
Bara fem-sex minuter efter att brandlarmet kommit in till räddningstjänsten fick Geab indikationer på att ledningen vid Rävhagen var spänningslös.
– Ganska direkt därefter fick vi kontakt med räddningstjänsten och sedan hade vi det under hela insatsen, säger Björn Axelsson.
Grundregeln för arbete med elledningar är att trots att man, enligt mätutrustningen, ser att nätet är spänningslöst kan man aldrig garantera det att det inte finns ström i det. Rutinen är att dubbelkontrollera och inte ta något för givet. När spänningen är igång är det 70 000 volt i de ledningar som drabbades av branden i Rävhagen. Därför var både räddningstjänstens och Geabs prioritering att så snabbt som möjligt få bort elkablarna från väg 148 där de brakat ned. Det var också därför polisen var mycket angelägen om att få bort nyfikna åskådare som stod alltför nära. Ingen kom som tur var till skada i samband med varken branden eller kabelbrottet.
Branden ledde under fredagskvällen till kortare strömavbrott över ett litet begränsat område, enligt Geab. När kablarna gick av kopplades elen snabbt om så att den tog andra vägar.
Kraftledningen över Rävhagen måste nu repareras. Det handlar om ny kabel och nya stolpar. Hur lång tid det kan tänkas ta vet inte Björn Axelsson.
– Men vi leder om strömmen så avbrottet där kommer inte att märkas.