Brandrisken är hög på ön och hur snabbt det kan ta sig i markerna blev tydligt så sent som i onsdags, vid skogsbranden i Käbbe. Ett viktigt inslag i arbetet för att uptäcka bränder är de insatser som FFKs medlemmar gör.
– Vi har yngre medlemmar som bygger flygtid, pensionärer och skiftarbetare som deltar i jobbet, säger Jan Åhlberg, länsflygchef för FFK på Gotland.
Han arbetar själv yrkesmässigt som pilot i trafikflyget och ägnar även en stor del av fritiden åt flygning. Han skulle gärna flyga ännu mer, men någon måste ansvara för schemaläggningen, och den uppgiften har Jan Åhlberg tagit på sig.
Frivilliga flygkåren flyger på uppdrag av räddningscentralen i Stockholm och på ett avtal med länsstyrelsen Gotland, efter upphandling. FFK har inga egna plan, men hyr in flygplan från flygklubben vid fältet i Visby. Under alla år som Jan Åhlberg varit med, sedan 1998, har verksamheten varit helt fri från olyckor och allvarligare tillbud.
I år startade man sina rundor runt Gotland i maj och räknar med att hålla på till slutet av augusti. Just nu är arbetet högaktuellt, med tanke på det eldningsförbud som inträdde den 14 juli.
Rundorna läggs upp av den flygare som är schemalagd. Det finns inget färdigt mönster för flygningarna, som brukar vara två till tre timmar. Siktförhållanden och brandriskprognoser styr och ibland kan räddningscentralen ha särskilda önskemål eller rekommendationer. Uppdraget är dock alltid att försöka få en överblick över hela ön. Eller öarna, närmare bestämt. Gotska Sandön ingår alltid i turen. Karlsöarna kräver ingen överflygning och därmed risk för störning av fågellivet. En eventuell, men kanske inte så sannolik, rökutveckling därifrån syns bra ändå från Ekstakusten.
Just Eksta i förrgår satte fingret på betydelsen av tidiga insatser, även om brandflyget den gången inte var med och bidrog.
– Det vi kan göra är att på ett tidigt stadie upptäcka rök och brand, med den översikt man har från luften. Sen kan vi också hjälpa till att dirigera brandfordon på marken, där det i oländig terräng kan vara svårt att hitta fram. En brand vid Hejnum hällar för några år sedan är ett bra exempel, säger Jan Åhlberg.
Själva arbetet som han och kollegorna utför är ideellt, det utgår ingen lön och inget arvode.
– Men vi får flygtid. Och det är helt underbart att se Gotland från ovan, kommenterar Jan Åhlberg.