Under flera år har Räddningstjänstens deltidsstyrka i Klintehamn haft kort om folk. I höstas genomfördes en stor rekryteringskampanj. Den gav två nya räddningsmän i beredskap till Klinte. Samtidigt har två andra fallit ifrån, summan är därmed fortsatt akut personalbrist.
– Vi har dessutom tappat ett befäl, läget är sämre än innan rekryteringen. Vi har ett ytterst besvärligt läge som det ser ut nu, säger befälet Johnny Kahlström, inför de stundande julhelgerna.
När det gäller bränder i villor och lägenheter är julen en farlig årstid. Nästan hälften beror på kvarglömda stearinljus, där elden fått fäste i gardiner och soffor.
– De första två tre minuterna är viktiga, sedan är det svårt att klara med en brandsläckare själv, säger Johnny Kahlström.
Deltidskårens dåliga bemanning gör att rökdykning inte kan garanteras. För att gå in i en brinnande bostad krävs fem man, verkligheten i Klinte är ofta tre man dagtid. För att rökdyka måste styrkorna från Hemse eller Visby kallas in.
– Innan de kan påbörja en livräddande insats närmar vi oss en halvtimme. En brand i en julgran tar mindre än en minut, så är allt som finns i rummet övertänt. Det är fruktansvärt, säger Johnny Kahlström.
Vid flera tillfällen har brandmän ställt upp på ledig tid för att lösa situationen när larmet gått, trots att de inte haft beredskap.
– Det här innebär en oerhörd belastning och ett ansvar man känner för nära och kära i bygden. Det skaver ständigt i skallen, även de lediga veckorna, säger Johnny Kahlström.
Flera industriföretag, skola och äldreboende finns i samhället, en katastrof om en större brand skulle utbryta.
För en vecka sedan skrev Sandra Hederstedt på som nyutbildad vid deltidskåren. Hon hade hoppats få en mjuk introduktion. Så blir det inte. Sandra har beredskap under julen, och ryckte ut på sitt första larm i söndags.
– Jag känner att jag får mer press på mig nu. Det hade varit skönt att få gå med som sjätte man, som de sa att vi skulle få göra, säger hon.
Normalt sker anställning en gång om året. Johnny Kahlström kräver nu en ny och omgående rekrytering.
– Vi kan inte vänta ett år. Vi har gått underbemannade så länge och vi orkar inte, kraften finns inte längre, säger Johnny Kahlström.
Men enligt räddningschef Dick Svennefelt sätter regionens dåliga ekonomi stopp.
– Den rekrytering vi gjorde var egentligen 2016 års och vi har inte pengar att göra en ny, säger han.
Styrkan i Klinte har, enligt Dick Svennefelt, nu degraderats från att vara fem till bara tre man vid utryckningar.