Soteld vanlig orsak till bostadsbrand

Under vinterhalvåret ökar antalet bostadsbränder. Nästan var tredje brand i hemmet orsakas av att sot i skorstenen börjar brinna.

Expert. Peter Wallén på Länsförsäkringar Gotland.

Expert. Peter Wallén på Länsförsäkringar Gotland.

Foto: Privat

Brandrisk (GA)2016-11-11 13:00

För drygt en vecka sedan brann två bostadshus, ett i Vall och ett utanför Visby, ned till grunden. När det gäller branden i Vall tros den ha startat i anslutning till skorstenen. Polisen tror att orsaken kan ha varit ett gnistregn från skorstenen som blåste in under takpannorna, eller att det blivit överhettat i samband med eldning. Peter Wallén, gruppchef på avdelningen för skadeförebyggande på Länsförsäkringar Gotland, berättar att bränder är vanligare under vintern.

– Sådant här brukar ske när kylan slår till. När det blåser mycket är det lätt att gnistor virvlar in någonstans i huset där de inte bör vara, säger Peter Wallén.

Under förra året genomförde räddningstjänsten 46 räddningsinsatser i samband med bränder i bostäder på Gotland, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I 16 av fallen berodde bränderna på att sot och tjära i skorstenen började brinna. Detta är, enligt Peter Wallén, en av de vanligaste orsakerna till bränder.

– Vid eldning i kamin kan det lätt uppstå gnisteld som sedan kan få fäste i taket. Om olyckan är framme kan det börja brinna okontrollerat, säger han.

Andra vanliga orsaker till brand i hemmet är att spisen lämnas obevakad och börjar brinna, eller att möss och råttor tar sig in i huset och biter sönder kablar i elcentralen.

– Det är inte ovanligt att våra besiktare hittar döda möss hemma i folks elskåp. Det är viktigt att hålla gnagarna borta och helst se till att täta huset innan de hittar in.

Det mest grundläggare man kan göra för att skydda sig mot bränder är att ha brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma.

– Optimalt är om det finns en brandvarnare i varje rum. Många laddar sina mobiler under natten och har tv i sovrummet, därför är det bra att i alla fall ha en extra brandvarnare där. Det en löjligt billig livförsäkring, det finns ingen ursäkt att inte ha en, säger Peter Wallén.

Om man har en eldstad i sin bostad är det viktigt att se till att skorstenen är sotad och sprickfri. Det är även viktigt att elda rätt.

– Man får inte elda för hårt eller för länge, då finns risken att skorstenen blir för varm.

Peter Wallén vill också uppmana familjer och samboende att förbereda sig tillsammans inför en eventuell brand:

– Merparten tänker inte att en olycka ska drabba just dem. Det är bra om alla i bostaden vet var brandsläckaren finns och att det finns en uttalad samlingsplats om någonting skulle hända.

Så skyddar du dig mot brand i hemmet

Fakta

Ha brandvarnare, pulversläckare och brandfilt hemma.

Brandvarnare ska finnas på varje våningsplan, helst en i varje rum. Kontrollera batteriet med jämna mellanrum.

Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn.

Elda enligt anvisningarna för aktuell eldstad. Kontrollera att skorstenen är sotad, brandskyddsbesiktigad och godkänd.

Använd timer på kaffebryggare och strykjärn.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om