Som vi tidigare rapporterat riktade en överläkare skarp kritik mot Region Gotland efter en mindre brand i en diskmaskin vid Visby lasarett. Rutinerna vid brand var enligt läkaren obefintliga och även 112 hade svårt att skicka räddningstjänsten till rätt adress.
Brandmästare Henrik Johansson var inte själv med vid branden, men påtalar hur viktigt det är med inarbetade rutiner på arbetsplatsen.
– Sjukhuset är en allvarlig plats att få en brand på, det måste fungera på sådana ställen, säger Henrik Johansson, brandmästare vid räddningstjänsten Gotland.
– Det är arbetsgivarens skyldighet att göra upp rutiner i händelser av brand. Personalen är ju de som förhoppningsvis upptäcker branden eller om automatlarmet går så blir de larmade att något är fel och då bör man veta hur man ska agera. Det går inte dela upp arbetsuppgifterna när det händer, utan då ska det vara kristallklart vem som ska göra vad, säger han.
LÄS MER: Överläkare riktar skarp kritik efter brand på lasarettet
Just automatlarmet var något som läkaren kritiserade i sin avvikelserapport till Region Gotland. Men det är inte säkert att det varit ur funktion.
– Automatlarmet fungerade, men i det utrymmet tror jag det sitter en värmedetektor och inte en rökdetektor. Eftersom det ofta kommer vattenånga i det här utrymmet.
En annan punkt som läkaren kritiserar var att larmcentralen inte visste var lasarettet låg, och således tog det extra lång tid innan räddningstjänst var på plats.
– Region Gotland har ju valt att köpa den tjänsten från fastlandet. Och i och med att vi gör det kommer inte de att veta exakt var vissa positioner är. De som i folkmun kanske kallas för lasarettet eller lassis. De har ofta system som gör att de inte kan larma ut om de inte har en korrekt adress, säger Henrik Johansson.
– Det gäller ju alla på Gotland. När vi ringer 112, så måste vi veta var befinner vi oss. Hur ska jag förklara för larmcentralen var jag befinner mig. Det finns något som heter belägenhetsadress, och är den en gatuadress så stämmer den oftast överens med belägenhetsadressen, men är vi på landsbygden behöver det inte vara samma. Det går inte att säga "gamla affären i Vänge" och så vidare.
– Du kan ju fundera själv, om någon ramlar ihop i en hjärtinfarkt där du är. Vet du vilken belägenhetsadress du ska säga när du ringer 112?