Många brister i skyltning för brandsäkerhet

Flera offentliga lokaler på Gotland brister i brandsäkerheten. Framför allt saknas genomlysta skyltar som visar utrymningsvägar.

Kenneth Nygren, brandskyddstekniker.

Kenneth Nygren, brandskyddstekniker.

Foto: Tommy Söderlund

Brandsäkerhet2016-03-02 09:33

Kenneth Nygren är brandskyddstekniker på Gotland, årligen kontrollerar han säkerheten på företag och organisationer runt om på ön.

– Vi lägger prio på utrymningssäkerheten, att människor ska ha möjlighet att ta sig ut, säger han.

Hans erfarenhet är att många tycks ta lätt på säkerheten, även om det med tiden blivit bra mycket bättre.

– ”Brandsäkerheten kan vi sköta med vänster hand, sen kommer väl brandmyndigheterna” verkar ha varit mångas inställning. Den har ändrats, men det finns fortfarande mycket att göra, säger han.

De brister som Kenneth Nygren, som representerar företaget Hald & Tesch Brand AB, ser som tydligast är generellt sett hänvisningsarmaturen.

Genomlyst och efterlysande skyltning som gör att det går att hitta vägen ut ur rökfyllda mörka lokaler.

– Allmänt sett är det stora brister, se dig om i många butiker, exempelvis. Där kan vara svårt att se skyltningen, säger han.

Nygren besöker sina kunder en gång per år och lämnar då skriftliga rapporter till vederbörande chef, som har ansvaret att ta i tu med eventuella brister.

Någon återkoppling till brandmyndigheterna görs inte.

Räddningstjänsten på Gotland utför även säkerhetstillsyn, då främst i offentliga lokaler, som biografer, restauranger, diverse samlingslokaler och vissa tillverkningsindustrier.

Kjell Lydänge är brandingenjör inom räddningstjänsten. Han säger att han till viss del håller med om Kenneth Nygrens om iakttagelser.

Han riktar därför också en uppmaning till respektive besökare i offentliga lokaler:

– Se till att alltid ta reda på var nödutgångarna finns.

Människors medvetandegrad förändras över tid, det är en given sanning. Efter diskoteksbranden i Göteborg i oktober 1998, då 63 människor miste livet, märkte Kjell Lydänge hur allmänhetens förhållningssätt till utrymningsvägar förändrades till det bättre.

Sedan falnar uppmärksamheten med tiden.

I privata hem har brandsäkerheten över tid blivit bättre. Det är numera ett krav från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att varje hushåll ska ha brandvarnare.

Räddningstjänstens rekommendation är också att det finns såväl brandsläckare som brandfilt.

– Sedan gäller det förstås också att sköta och kunna hantera exempelvis en brandsläckare, säger Kjell Lydänge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om