Det var troligen ett lättantändligt plastmaterial i isoleringen eller fasaden som bidrog till den explosionsartade branden i flervåningshuset i London för ett par veckor sedan.
Enligt en granskning i SVT kan minst tio bränder i Sverige ha påverkats av att byggnaderna varit isolerade med cellplast som finns i många olika former. Brandförloppen har i alla granskade fall varit väldigt snabba.
Hans Åkerlund är föreningschef för Gotlands byggmästareförening och enligt honom finns inte den typ av isolering eller fasadplattor som brann i London på Gotland. Men att isolera med cellplast är däremot vanligt.
Gotlandshem gör som många andra och isolererar med cellplast när man fasadrenoverar sina äldre fastigheter. Men Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem, berättar att man här använder en annan typ av cellplast som man kapslar in på ett sätt som omöjliggör ett brandförlopp som det i London.
– Gotlandshem använder en cellplast som inte ska vara lika brandfarlig. Vi lägger den på lättbetong och kapslar in den med puts. Det finns ingen luftspalt vilket gör att det inte finns tillgång till något syre.
Jan Bejrum, ordförande för Brandskyddsföreningen på Gotland och tidigare kommunens räddningschef, berättar att cellplast i sig är en bra isolering men att det gäller att göra rätt. Men, det blir inte alltid rätt om pengarna får styra.
– Vi vet väldigt mycket, vi har mycket information, men fuskar man blir det bekymmer och det gäller på alla plan. Jag vet en fastighet här i Visby som slutbesiktigades och fick godkänt, men vid en inspektion senare fungerade inte brandvarnaren. Det behövs en allmän uppryckning när det gäller brandskydd.
Brandskyddsföreningen, som arbetar med forskning och informationsspridning om brandsäkerhet, vill efter storbranden i London vidga synen på brandskydd. I måndags, tidigare i veckan gick föreningens generalsekreterare Anders Bergqvist ut i en debattartikel och krävde ett särskilt kontrollprogram för brandskydd i Sverige. Istället för att som i dag förlita sig på byggherrarnas egenkontroller vill föreningen ha ett system med oberoende tredjepartskontroller, så att brandskyddet inte förbises och fusk kan passera obemärkt. ”Med ett bra kontrollsystem hade bristerna upptäckts och kunnat rättats till”, skriver Anders Bergqvist, om Londonbranden.
– Jag tror inte riktigt att man förstått allvaret i det här. Man tror liksom att det som hände i London inte kan hända här, säger Jan Bejrum.
– Men jag tror att det här blir en väckarklocka.