Mer än var fjärde svensk, närmare bestämt 28 procent, saknar en brandsläckare hemma. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Brandskyddsföreningen. Sämst är situationen i storstäderna Malmö och Stockholm, där 37 respektive 35 procent av invånarna saknar brandsläckare.
– När det brinner i hemmet kan en brandsläckare utgöra skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof. Det viktigaste brandskyddet är brandvarnaren eftersom den räddar liv, men den förhindrar ju inte villan eller lägenheten från att brinna ner, säger Hans Andersson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.
Statistik från MSB visar att räddningstjänsten rycker ut till 6 000 bostadsbränder varje år, varav cirka 60 utryckningar på Gotland. De vanligaste orsakerna är glömd spis och soteld, och det finns en tydlig koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandsläckare.
– Även en brand där ingen skadas kan innebära ett trauma för en familj, med svåra ekonomiska och känslomässiga konsekvenser. Brandsläckaren är en enkel och billig investering som kan vara livsviktig om olyckan är framme, säger Hans Andersson.