Fibersatsningen på väg mot nästa etapp

Ön i norr gick från först till sist. När Fårö väl får fiber är bredbandssatsningen nära målet – eller kanske snarare ett delmål.

GT 27 april 2010

GT 27 april 2010

Foto: Simon Bendelin

BREDBAND (GT)2016-04-18 06:00

Gotlands största socken Fårö kunde ha blivit först ut, redan år 2010, med internet-, tv- och telefonimöjligheter vid fibernät.

– Jag hade dem som potentiellt pilotprojekt i början. Men de blev sist i stället, säger Region Gotlands bredbandskoordinator Anne Ståhl Mousa.

Anledningen är helt enkelt att för få Fåröbor ville ansluta sig 2010.

Marknaden såg annorlunda ut då och det enda avtal som kunde erbjudas lockade för få av socknens 1 200 hushåll.

Några år senare fanns plötsligt möjligheten att lägga ett öppet nät, där den som ansluter sig själv kan välja mellan flera leverantörer.

I och med det drog nya samtal igång och 2014 startades Fåröfiber ekonomisk förening.

– Sedan dess har vi försökt nå alla hushållen. Efter årsmötet i år var det 50 nya som ville ansluta sig, så nu är vi uppe i 700 hushåll, berättar föreningens ordförande Hans Rosengren.

Fårö kan tillsammans med Hangvar-Hall sägas vara målrakan för Gotlands stora fibersatsning, även om detaljer återstår att lösa på andra håll. Visby innerstad har ännu inte gemensamt fiber – men satsningen rörde också landsbygden.

– Visby var exkluderat från början. Men jag vet att det ändå planeras fiber även innanför ringmuren, berättar Anne Ståhl Mousa.

Kickoffen för fiberutbyggnaden skedde på Almedalsveckan för fem år sedan.

– Så det kanske blir en grande finale i Almedalen i år. På något sätt borde vi manifestera att vi gått i mål.

Samtidigt är regionens bredbandskoordinator redan igång med en ny fas i projektet. Anne Ståhl Mousa kallar det ett "samhällsnät".

Det handlar om att länka samman de olika bredbandslösningar som nu finns, i kombination med andra länkar, för att kunna erbjuda flera typer av samhällstjänster via nätet. Det kan röra sig om olika vårdtjänster, eller tillgång till kvalificerade lärare på flera olika språk via en uppkoppling.

Utmaningen blir att få alla olika inblandade företag med på tåget.

– Idén, som är gotländsk, är att vi ska ta oss förbi utmaningen med många olika nätvägar och kunna få ut samhällstjänster till alla.

Men alla har ju inte anslutit till fibern?

– Nej, men anledningen att vi kan tänka oss detta överhuvudtaget är hur stor andel som faktiskt har anslutit sig. Och i takt med att kopparnäten plockas ner kommer allt fler skaffa fiber. Sedan får det bli i kombination med det mobila nätet, om det här ska fungera måste vi ha både hängslen och svångrem, säger Anne Ståhl Mousa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om