I sitt svar till artikelförfattarna skriver landshövdingen att de pengar Jordbruksverket erbjudit Gotland, för utbyggnad av fibernätet, skulle gå till utbyggnad av bredband som sannolikt inte skulle bli av annars. Så är inte fallet på Gotland, konstaterar de i brevet. Här kommer alla hushåll, utan statligt stöd, under 2016 ha möjlighet att ansluta sina fastigheter till bredband, skriver de. "Hade vi tagit emot pengarna hade vi alltså inte kunnat använda dem", står det att läsa i svaret och vidare "Fårö och fler andra socknar hade i så fall fått lägga ner arbete på att lämna in en ansökan och därefter fått avslag. Det är vi övertygade om hade skapat både förseningar och irritation". De skriver också att Fårö fiberförening tydligt har visat att deras avsikt har varit att själva bygga och äga ett fibernät.
Läs hela landshövdingens svar här>>
Läs debattartikeln här:
"Regeringen har nyligen fått godkänt av EU att satsa 3 200 Mkr på bredbandsutbyggnad i Sverige inom ramen landsbygdsprogrammet 2014-2020. Detta var ett mycket glädjande besked för Sverige. För Gotland blev det i stället chockartat att länsstyrelsen och landshövding Cecilia Schelin Seidegård som enda län i landet tackat nej till bredbandspengar.
Undertecknade som alla tre är aktiva i Fårö Utveckling AB (FUAB) har i media noterat denna strålande satsning. Jordbruksverket föreslog att Gotland i första omgången – då 2 055 miljoner kronor skulle fördelas – skulle få 1,5 procent av pengarna, vilket innebar 30,825 miljoner kronor.
Då detta besked lämnats slår det uppenbarligen slint i tänkandet på länsstyrelsen på Gotland, som i ett svar till Jordbruksverket säger ”att man inte har behov av medel för bredbandsutbyggnad men behöver medel för att säkra upp befintliga bredbandsnät” (så kallad redundans). Vidare framhålls ”I dagsläget ser det ut som att marknadskrafterna fungerar så pass väl att länets bredbandsstrategi kommer att kunna uppnås när det gäller tillgång till fiber för alla”.
Inget annat län tackar nej till bredbandspengar till utbyggnaden även om denna på vissa andra håll också kommit långt 2014. För att vara på den säkra sidan när det gäller Gotlands inställning frågar den förvånade handläggaren på Jordbruksverket i ett mejl till Cecilia Schelin Seidegård och handläggande chefen för ärendet om Gotland verkligen inte vill ha några pengar ur anslaget. På detta svarar handläggande chef endast ”Länsstyrelsen har tagit del av Jordbruksverkets svar på skrivelsen och har inga ytterligare argument att tillföra”. Goddag yxskaft! Inte ens när Jordbruksverket genom ett extra mejl vill rädda Gotlands pengar bemödar sig länsstyrelsen om att granska den situation som uppstått.
Med detta yxskaftsbesked tvingas Jordbruksverket ändra 1,5 procent och 30,825 miljoner kronor till Gotland till 0 procent och 0 kronor.
Hur kan länsstyrelsen på Gotland, med öppna ögon tacka nej till detta bidrag som alla andra län tackar ja till? Man kan inte argumentera utifrån linjen att Gotland var färdigutbyggt våren 2014 då fördelningen skedde. Det fanns då flera socknar där man inte kommit särskilt långt. Att det fanns kommuner/socknar som redan var klara med bredbandsutbyggnaden gällde även andra län och det var uppenbarligen inget skäl för dem att tacka nej till pengarna.
Vi har under nästan tre veckor under hand försökt få landshövding Cecilia Schelin Seidegård att personligen ta tag i frågan som ansvarig chef, backa bandet och i en ny skrivelse till Jordbruksverket begära att trots allt få ut pengarna. Det är landshövdingens uppgift att slå vakt om länets intressen. Vi har till och med föreslagit formuleringar till henne som hon skulle kunna använda i en ny skrivelse till Jordbruksverket. Det finns nämligen ytterligare 1 145 miljoner kronor kvar att fördela på Jordbruksverket.
Vi hoppas nu att en offentlig debatt och länets politiker ska kunna sätta press på frågan och på länsstyrelsen. Det är faktiskt både obegripligt och oansvarigt att tacka nej till drygt 30 miljoner kronor i stöd till bredbandsutbyggnaden på Gotland.
Tomas Grafström Jan O Karlsson Hans Ottosson"