I december förra året hade 84 procent av lärarna i gymnasieskolorna på Gotland lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en minskning med 7 procentenheter jämfört med år 2016, visar statistik från Skolverket som Lärarförbundet sammanställt. Region Gotland sticker därmed ut jämfört med resten av riket, där behörigheten inte minskar utan snarare ligger kvar på samma nivåer.
– Problemet är att det är för få som utbildar sig till gymnasielärare och vi har stora pensionsavgångar. Det kommer att vara tuffa år framöver, både på Gotland och i hela Sverige, säger Gunnel Ahlgren, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
Det är stora skillnader i lärarbehörighet mellan gymnasieskolorna på Gotland. Privatägda Gutegymnasiet har 53 procent av lärarna behörighet medan Wisbygymnasiet har 91 procents behörighet. I riket ligger ändå Gotland relativt högt när det gäller andelen behöriga lärare, Gotland rankas på plats 56 av landets 290 kommuner.
Fler behöriga lärare kommer dock att behövas kommande år. Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att Sverige år 2035 kommer att sakna 79 000 lärare.
– Det är svårare att få studenter till gymnasielärare eftersom utbildningen är längre. Det ser vi bara på Campus Gotland att färre väljer att utbilda sig till lärare i årskurs 4 till 6 jämfört med förskollärare. Vi måste göra yrket attraktivt och skapa goda förutsättningar för lärare att utföra jobbet, säger Gunnel Ahlgren.