På kort tid har tre HVB-hem fått stänga, antingen tillfälligt eller permanent, efter att deras tillstånd dragits in av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Detta efter en tid av en allt hårdare debatt kring Ivo:s tillsyn.
Som bakgrund har den senaste tidens nyhetsrapportering kring landets HVB och SiS-hem varit intensiv. Det har framför allt handlat om kritik mot tillsynen av dessa verksamheter, något som tog fart efter att polisen i augusti släppte en rapport där man konstaterar att organiserad och släktbaserad brottslighet sannolikt tagit sig in på HVB-marknaden.
I september kallade regeringen till sig Ivo men också flera andra myndigheter, däribland polisen och skatteverket. Syftet var att hitta vägar framåt i att bekämpa denna brottslighet och stänga verksamheterna med koppling till den. I mitten av oktober gick ordföranden för Sveriges kommuner och regioner, Anders Henriksson (S), ut och kritiserade Ivo för bristande tillsyn.
"Vår uppfattning i dag är att Ivo inte klarar sitt uppdrag. Tillsynen behöver stärkas", var ett av budskapen från Anders Henriksson i en intervju med SVT.
Ungefär samtidigt som detta fick Staple i Lärbro beskedet från Ivo att deras tillstånd att bedriva HVB-hem dras in. Detta efter att man hittat allvarliga brister, bland annat anställda som dömts för brott.
I en intervju med Helagotland den 16 oktober berättade Ivo:s enhetschef Anna Karin Nyqvist att de sett brister i verksamheten sedan en tid tillbaka. Bristerna ska ha påpekats vid en tidigare tillsyn, men inte åtgärdats.
Några dagar senare meddelade Ivo att man drar in tillståndet även för Tors gård i Bro. Det blev det tredje hemmet som tvingas stänga tills vidare. Det första var HVB-hemmet i Vänge som redan i mars blev av med sitt tillstånd.
I myndighetens kritik mot verksamheterna i Lärbro och Vänge, som båda ingår i bolagskoncernen Carnoustie AB, finns det likheter och i besluten uppger myndigheten bland annat att flera anställda haft kopplingar till kriminell verksamhet.
När det gäller det senaste beskedet, om Tors gård, har reaktionerna varit stora. Bland annat har ett 50-tal anmälningar kommit in till Justitieombudsmannen (JO), rapporterade P4 Gotland på onsdagen. I intervju med radiokanalen sa Marcus Agnvall, biträdande kanslichef på JO, att det är ovanligt att så pass många vänt sig till dem för att klaga på ett enskilt beslut.
Personer som Helagotland pratat med, bland annat en som tidigare varit placerad på Tors gård, tror att beslutet förmodligen grundar sig i påtryckningar uppifrån, och den senaste tidens kritik mot myndighetens släpphänthet.
Helagotland har sökt Ivo:s enhetschef Anna Karin Nyqvist – som har avböjt en intervju. Vi har därför inte kunnat få svar av Ivo om den stora kritiken mot stängningen av Tors gård. Inte heller om de gotländska verksamheternas eventuella kopplingar till den gängkriminalitet som polisen rapporterat om.
Utöver detta har Helagotland ställt frågan till Ivo om den senaste tidens beslut har påverkats av polisens larmrapport om den organiserade brottsligheten, som lett till krav om skarpare tillsyn från myndigheten. Ivo har, i ett mejlsvar, meddelat att man inte kan kommentera den informationen då det riskerar att försvåra tillsynsmöjligheten. De bekräftar dock att de just nu arbetar med ”flera regeringsuppdrag som gäller oseriösa och kriminella aktörer” och att detta ska redovisas i omgångar under 2025 och 2026.