Förbereder rejäl utbyggnad – igen

För fem år sedan utökade Brogas produktionen rejält. Nu är det dags att bygga ut igen. ”Efterfrågan är stor” konstaterar Magnus Ahlsten.

Brogas har ansökt om en kraftig utbyggnad av verksamheten i Bro. Främst är det mer gödsel som ska rötas till biogas.

Brogas har ansökt om en kraftig utbyggnad av verksamheten i Bro. Främst är det mer gödsel som ska rötas till biogas.

Foto: Dennis Pettersson

Bro2023-01-16 07:02

En ansökan om att få öka produktionen har lämnats till miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Stockholms län. En ny rötkammare och en efterrötningskammare ska byggas. Utökningen ska ge biogas som motsvarar energimängden hos 1,4– 1,6 miljoner liter bensin.

– Det är en stor investering som vi har ansökt om stöd från Klimatklivet för att klara. Om allt går bra räknar vi med att börja utbyggnaden om ett halvår och vara klara inom ett år, säger styrelseordföranden Magnus Ahlsten.

Anläggningen i Bro har sedan tio år tillbaka ett tillstånd att bearbeta 95 000 ton avfall och substrat årligen. Av det utgörs större delen, cirka tre fjärdedelar, av gödsel från lantbruket. Mängden komposterbart hushållsavfall utgör en mindre del, bara cirka 6 000 ton årligen.

Brogas vill utöka tillståndet till 175 000 ton per år, och genom det öka mängden gödsel med ytterligare 62 000 ton.

– Verksamheten har hela tiden skett i samarbete med lantbruket, säger Magnus Ahlsten.

Brogas har sedan tio år tillbaka haft tillstånd att bygga en fastbränslepanna. Men i stället har bolaget använt en del av den egna gasen för att få den 40-gradiga värme som produktionen behöver. När efterfrågan på gas ökat är det aktuellt att bygga pannan. Behovet av biogas ökade kraftigt när kollektivtrafiken övergick till gasdrift, och Magnus Ahlsten ser att kurvan fortsätter uppåt.

– Bussarna kommer att fortsätta gå på gas ännu ett tag till. Slakteriet använder biogas, Gotlandschips är en ny kund. Gotlandsbolaget använder biogas, och kan bli en riktigt stor kund med tiden. Och så fortsätter mängden biogas till bilar att öka, säger Magnus Ahlsten.

Bryggerierna lämnar årligen cirka 500 ton rester i form av drank till Brogas.

– Gotlands Bryggeri skulle kunna bli en kund framöver, men det kräver en ledning till det nya bryggeriet som ska byggas, säger Magnus Ahlsten.

Magnus Ahlsten är en ivrig förespråkare av biogas.

– Vi använder bara avfall när vi framställer energi. All annan energiframställning kräver någon form av produktion, vindkraft till exempel, säger han.

Den största påverkan på omgivningen blir ett ökat antal transporter. Länsstyrelsen beslutade i juni att den planerade verksamheten inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan, vilket underlättar arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!