Faddrar och låsta kyrkor ska hålla vandalerna borta

Väktare, kameror, faddrar och låsta kyrkportar. Efter skadegörelsen i Bro ser Norra Gotlands pastorat över möjligheterna att höja säkerheten.

Efter tre månader är saneringen på hög höjd klar och byggnadsställningarna kan rivas. Men ännu återstår mycket arbete innan kyrkan i Bro kan öppnas efter vandaliseringen i augusti.

Efter tre månader är saneringen på hög höjd klar och byggnadsställningarna kan rivas. Men ännu återstår mycket arbete innan kyrkan i Bro kan öppnas efter vandaliseringen i augusti.

Foto: Per Leino

Bro2022-12-05 11:30

Natten till den 22 augusti vandaliseras tre av kyrkorna på norr. I Lärbro knäcks en orgelpipa, i Tingstäde bryts ett skåp upp och det klättras på bänkar.

I Bro kyrka är det mycket värre. Framme i koret har någon tömt två pulversläckare. Nu ligger pulvret som ett vitt damm i hela kyrkan, på golvet, väggar och i taket. Det är bråttom att åtgärda förödelsen, för pulvret kan oxidera och påverka färgen i väggmålningarna.

undefined
I över tre månaders tid har besökare till Bro kyrka mötts av beskedet att kyrkan är stängd efter en omfattande skadegörelse.

Tre månader senare är kyrkan fortfarande fylld av byggnadsställningar. Ända högst upp, för även i taket har det funnits pulver som måste tvättas bort. Men nu är det dags att riva ställningarna. Arbetet på hög höjd är klart. Christoffer Malmqvist, säkerhetsansvarig för kyrkorna i pastoratet, kan sätta punkt för en stor del av arbetet.

– 15 företag har deltagit hittills, allt från de som monterat ställningar till konservatorer och orgelbyggare, konstaterar han.

Ännu återstår mycket arbete. Bänkarna, som varit inklädda medan kyrkans högre delar fejats, ska kläs av och rengöras. Predikstolen, ännu vit av pulver, ska återställas.

Jämfört med Hogrän kyrka, där en pulversläckare tömdes i sakristian 2018, är skadorna i Bro betydligt mer omfattande. För vandaliseringen i Hogrän dömdes en 22-åring att betala 315 000 kronor i skadestånd. Skadorna i Bro kan kosta upp emot en miljon kronor att åtgärda.

I Bro har fingeravtryck och dna-spår säkrats, men det finns ingen misstänkt gärningsman och för tillfället är polisutredningen vilande.

undefined
Mariaskulpturen, som återbördades till Bro kyrka 2005 efter att i 100 år deponerats på Gotlands Museum, behöver också rengöras.

Tidigt stod det klart att alla högtider i jul måste ställas in. Under hösten har andra förrättningar flyttats till kyrkor i grannsocknarna.

– Det finns två alternativ, antingen flytta en begravning till en annan kyrka eller att hålla den utomhus vid kyrkan i Bro. När kyrkan i Bro renoverades för tjugo år sedan höll vi en begravnings utomhus. Under hösten har vi haft en begravning som skulle ha förrättats i Bro. Den flyttade vi till Väskinde, berättar kyrkoherden Martina Åkeson Wollbo.

Christoffer Malmqvist räknar med att begravningar och dop kan hållas innan alla arbeten är avslutade. Martina Åkeson Wollbo ser helst att allt är klart, för att slippa kompromissa om formerna för förrättningarna.

– Jag räknar med att allt ska vara klart, så att vi kan hålla bröllop i kyrkan till sommaren, säger hon.

Bro kyrka renoverades 2001– 2002. Det återstår ännu många år till nästa periodiska underhåll, men under saneringen har man upptäckt skador som man passar på att laga. När kyrkan öppna nästa år kommer den att vara minst lika fin som när den renoverades.

– Vi passar på att göra en del andra arbeten, som att laga puts som har släppt och bättra på målningar, berättar Christoffer Malmqvist.

Pulversläckarna har inte blivit bannlysta. I kyrkan finns en nära till hands, om något inträffar medan arbetet pågår. Den är av samma typ som den som orsakade all förödelse.

– Pulver är mer effektivt än skumsläckare, säger Christoffer Malmqvist med erfarenhet som brandman i Fårö brandvärn.

– Det är värre om kyrkan brinner ner än om den vandaliseras med pulversläckare, tillägger han.

Pulversläckarna blir alltså kvar trots förödelsen de kan skapa om de kommer i orätta händer. Men samtidigt pågår arbete för att höja säkerheten i pastoratets 24 kyrkor. Efter ett 30-tal incidenter med stök och bus förra sommaren, då det bland annat klottrades på Slite kyrka, har väktare anlitats.

– Det är dyrt, men antalet incidenter har minskat rejält, säger Christoffer Malmqvist.

undefined
Låset till kyrkporten öppnas med en rejäl nyckel. Men den i Bro är ändå inte pastoratets största nyckel.

Så här års är många kyrkor låsta dygnet runt. Den som vill besöka någon av dem får kontakta pastoratet i förväg. 

Tidigare har en del kyrkor varit öppna dygnet runt 15 maj– 15 september. Framöver ska de att vara låsta nattetid under sommaren. För att stänga och låsa upp behöver pastoratet en rad ”kyrkofaddrar”.

– Jag blev så ledsen när jag såg förödelsen i Bro, men det gladde mig att så många hörde av sig för att hjälpa till. Det har gått bra att hitta faddrar, säger kyrkoherden Martina Åkeson Wollbo och berättar att hon själv hjälper till att låsa upp kyrkan i Väskinde för besök.

Pastoratet har lämnat in en ansökan om att få sätta upp övervakningskameror i några kyrkor.

– Det känns konstigt att behöva filma de som kommer till kyrkan för att be, men det är kanske den väg vi behöver gå för att förhindra skadegörelse. Vi kommer inte att köra över någon, det här ska ske i samråd med församlingsråden, säger Martin Åkeson Wollbo.

Bro kyrka

År 2001– 2002 renoverades kyrkan invändigt. Ett trägolv från tidigt 1200-tal upptäcktes. En exakt kopia gjordes och lades ovanpå det medeltida golvet.

2005 återbördades sex medeltida träskulpturer, efter att under mer än 100 år ha förvarats vid Gotlands Museum. De föreställer moder Maria, skyddshelgonet S:t Olof, Johannes, ännu en apostel, samt en okänd biskop eller möjligen påve.

Bro kyrka är den av 56 utvalda platser på ön som har ett särskilt skydd enligt Haagkonventionen från 1954.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!