Tingsbrogården ska stöttas av äldreexpert

Efter larmrapporterna från Tingsbrogården och Helagotlands granskning tar regionen hjälp. Bland flera åtgärder finns äldreexperten Jane Lindell Ljunggren, grundare av Hattstugan, som nu ska stötta chef och personal.

Jane Lindell Ljunggren finns på plats på Tingsbrogården för att stötta chef och personal, och tillsammans jobba vidare.

Jane Lindell Ljunggren finns på plats på Tingsbrogården för att stötta chef och personal, och tillsammans jobba vidare.

Foto: Malin Stenström

Bro2024-11-28 04:31

Efter att personal vid Tingsbrogården slog larm och berättade om sin och de boendes situation, och vår granskning av de nära 400 avvikelserapporterna, har ett åtgärdspaket nu dragits igång.

Ett brev har gått ut från ansvariga chefer till anhöriga på demensboendet, med en rad åtgärder. Bemanningen ska ses över, för en hållbar schemaläggning med framförhållning utifrån verksamhetens behov. 

Regionen tar också hjälp av Jane Lindell Ljunggren som för 30 år sedan grundade privata äldreboendet Hattstugan i När. Hon har flera gånger prisats för sina insatser. 2013 var hon också expert i SVT:s dokumentär ”Sveriges bästa äldreboende”. I december 2022 såldes Hattstugan till Silviastiftelsen.

– Det här är min andra dag på Tingsbrogården, och jag försöker bilda mig en uppfattning och få förtroende hos personalen – för att se hur vi hand i hand ska jobba vidare, säger Jane Lindell Ljunggren på onsdagen.

undefined
Hattstugan i När gjorde Jane Lindell Ljunggren till rikskändis som äldreexpert i bland annat SVT. Nu stöttar hon Tingsbrogården i arbetet framåt.

Under en tid framåt kommer Jane Lindell Ljunggren att vara på plats för att stötta Tingsbrogårdens nytillträdda chef och personalen i deras arbete.

– Vi behöver få arbetsro och rutiner. Tingsbrogården är ett jättefint ställe och har alltid varit. Ibland tappar man fokus och behöver en nystart. Det kan hända alla ställen, säger hon.

I dag är hon själv pensionär, och ser hur äldreomsorgen har stramats åt i statens bidrag till landets regioner.

– Man har strypt varje bidrag och det är förskräckligt. Vi behöver få ordning på bemanningen. Det går inte att bara dra in, det finns en smärtgräns, säger hon om de minskade resurserna.

undefined
Tingsbrogården personalen fick nog och berättade i media om sin pressade situation. En månad senare får de gehör. Ett stödprogram har satts in för att få ordning på förhållandena på boendet.

Handlingsplanen för Tingsbrogården innebär förbättringar på bred front, enligt regionens äldreboendechef Marit Lindgren.

– Vi har olika åtgärder som vi tänker verkställa efter hand. Vi ser över hela situationen, framför allt utifrån uppdraget, arbetsmiljön och de boendes situation.

Skyddsombudet vid Tingsbrogården har anmält läget till Arbetsmiljöverket, med begäran att de ingriper.

Enligt Marit Lindgren handlar nu mycket om att stötta den nya chef som tillträdde för en månad sedan, och hela personalgruppen.

– Vi försöker lyssna och ta det på allvar för att göra de åtgärder som behövs för att vi ska komma framåt i den här frågan, säger hon.

undefined
När Helagotland begärde ut anmälningarna om vårdavvikelser på Tingsbrogården var de 361 från januari till oktober i år.
undefined
Tingsbrogårdens boende hittades enligt avvikelserapporterna vid flera tillfällen liggande på golvet efter att ha fallit.

För de anhöriga innebär beskedet i brevet en stor lättnad. Marie Solnevik har sin 94-årige pappa boende på Tingsbrogården och hon är glad över att larmen leder till förändring. 

– Det här känns som en seger. Jag har känt en sådan maktlöshet. Äntligen, nu tar de situationen på allvar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!