I snart 20 år har Peter Bavér och Carina Svendén bott i huset längs länsväg 148 mot Fårösund. Deras hus ligger mittemot Halner gård i Bro, och fungerade som arbetarbostad åt arbetsfolket, drängar och pigor, i tider då jordbruket krävde många anställda.
– Därav namnet, Drängens gårdsbageri, säger Carina Svendén och visar den helt nya logga som de tagit fram.
Ett bra läge som gör att paret nu förverkligar den dröm de båda burit på länge.
Paret jobbar båda sedan många år som yrkeslärare på varsin skola. Han på Gutegymnasiet och hon på Wisbygymnasiet, där hon jobbat med elever inom restaurang, hotell och turism men sedan två är specialpedagog.
– Jag började som lärare på Donnergymnasiet i Slite 2002, innan dess var jag kock och krögare. Jag hade egen krog i Gävle. Sedan jobbade jag bland annat på Burmeister och Isola Bella, säger Peter Bavér och berättar att han i sommar för åttonde året är en av nio delägare till restaurang Bruna dörren i Ljugarn.
Carina Svendén har också hon hunnit med flera av öns krogar.
– Jag har jobbat till sjöss och jag var med på Snäck på slutet av 1980-talet när det var det heta innestället. Jag har varit på Rosengården, Scandic, Wisby Strand och kallskänka på Bruna dörren, säger hon och berättar att det är behovet av att få utveckla sin egen kreativitet som driver henne och Peter att behålla en fot i restaurangbranschen.
Båda tänker jobba kvar som lärare, även om de nu förverkligar sin gemensamma satsning, ett gårdsbageri med pizza och take away.
Ett av uthusen har fungerat som garage, snickeri och hönshus. Där har Carina Svendén och Peter Bavér röjt ur och kaklat, målat nytt och satt färgglada klinkers på golvet.
– Vi har gjort det mesta själva. Allt är återvunnet och Peter är bra på att ta hand om saker, säger Carina Svendén och berättar att de fick hämta den rostfria arbetsbänken med glasvägg ut mot kunderna i Kramfors.
Pizzaugnen är 40 år gammal och väl inkörd.
– Det är en gammal trotjänare. Vi har bytt stenarna och renoverat den. Jag har bakat pizzor sedan jag var 13 år och också jobbat med att renovera pizzaugnar, säger han.
Planen är att "provtrycka" verksamheten i valborg, med pizzaugnen i full produktion, brödbak och efterrätter, med vänner och bekanta.
– För att se att allt funkar på samma gång, det vet man aldrig, säger Carina Svendén och berättar att de sedan vill vara igång för allmänheten till midsommar.
En skylt vid vägen kommer att signalera när det är öppet. Planen är pizzatillverkning på fredagskvällarna, take away också av sallad, desserter, söta bakverk och matbröd.
– Beställningar, catering och kanske vickning till bröllop. Vi har Väskinde precis bakom oss. Här ploppar det upp nya hus hela tiden och är mycket barnfamiljer, säger hon medan Peter berättar att det tar precis lika lång tid för honom att göra en pizza som det tar att köra från Visby för att hämta den.
Donnergymnasiet började för 20 år sedan skicka elever till Mallorca. Att paret var med på den resan kommer att märkas i gårdsbageriet, såväl i utsmyckning som i menyn.
– Vi har varit där varje år sedan dess och har en kärlek till Mallorca, säger Carina Svendén och visar den spanska korven Sobrasada som ska ingå i en av deras pizzor.
Trots att det under de senaste åren har öppnat nya pizzerior, i bland annat Fårösund och Fole, och gårdsbagerier bland annat nu under våren i Vallstena, tror de att det finns underlag för dem. Framför allt med tanke på sommarens många konserter på Fårö, där de flesta passerar på vägen precis utanför.
– Många andra har fokus på napolitanskt och vedeldat, vi kör mer vanlig klassisk pizza, säger Peter Bavér och berättar att han ensam fixar 13 pizzor i kvarten, mellan 40 och 50 i timmen, om det kniper.
En tanke finns också att kanske hålla enklare kurser i bageriet. För pizzabagare har blivit ett bristyrke.
– Det är problem som krögare i dag att få tag i pizzabagare. Vi får söka oss till Baltikum, det är helt galet, säger Peter Bavén.
Ännu återstår det sista finliret i bageriet, men med två månader kvar till öppning är båda förväntansfulla. Att få driva ett eget ställe tillsammans har varit en önskan de burit på länge.
– Vi vet att vi jobbar bra ihop och att det funkar, säger Carina Svendén och får medhåll.
De vill att deras projekt ska utvecklas och bidra till en levande landsbygd.
– Det här är en året runt-satsning och inget vi gör bara på sommaren, säger Peter Bavén.