- Orsaken är e-colibakterier och sumpgas i vattnet som tas ur egen brunn. Kranvattnet luktade och smakade illa och var missfärgat, förklarar Tingsbrogårdens verksamhetschef Mia Lövgren.
Hon berättar att två av de boende hade drabbats av diarré när det upptäcktes att vattnet var otjänligt.
- Inga fler har blivit sjuka och det går inte att säkerställa om de två fallen beror på vattnet, slår hon fast.
E-colibakterier, som ofta beror på att avloppsvatten trängt in i dricksvattenbrunnar, är den vanligaste orsaken till bakteriell diarré.
För femte veckan får demensboendet dunkar med dricksvatten levererade av fastighetsförvaltaren.
- Det är förstås tungt för, personalen men vi hoppas få använda vårt eget vatten snart, säger Mia Lövgren i väntan på besked om nya vattenprov som togs i måndags.
Lena Andreasson, ny avdelningschef för äldreomsorgen, konstaterar att problemet är känt och att en avvikelserapport är skriven.
- Det krävs två godkända vattenprov innan Tingsbrogården får använda det egna vattnet. Ett prov är godkänt, nu väntar vi på analys av det andra, säger hon.
Särskilt boende
Tingsbrogården, som är ett av Region Gotlands särskilda boenden för personer med demens, har fyra avdelningar med vardera åtta platser.
Fastigheten har enskilt vatten från egen brunn och några vattenprover har inte tagits av samhällsbyggnadsförvaltningens enhet för miljö- och hälsoskydd.
I juni avråddes boende vid fastigheter i Bro och Väskinde att dricka vattnet från egna brunnar och närboende kring ett plastupplag vid Skäggs i Väskinde kontaktades av Region Gotland.
Samhällsbyggnadsförvaltningen hade fått svar på vattenprover som visade på höga halter av bekämpningsmedel, men vid nya prover i slutet av juli noterades vattnet som tjänligt.
- Regionen hyr Tingsbrogården av en privat ägare med en fastighetsförvaltare som sköter provtagningen, förklarar Mia Lövgren.
Fastigheten ägs sedan 2006 av Tingsbrogården KB, ett helägt dotterbolag till koncernen Nordisk Renting, med vilket regionen har ett 20-årigt så kallat blockhyresavtal med årlig hyra som belastar social- och omsorgsnämnden.
Efter hyresintäkter från de boende uppskattade dåvarande Gotlands kommun den egna hyreskostnaden till nära två miljoner kronor. Den verkliga hyreskostnaden beräknades till nära fyra miljoner plus cirka 500 000 för el, va, värme och sophämtning.