Med 32 demensplatser är Tingsbrogården i Bro just nu i blickfånget för insändare och rubriker. Det är personalen som har slagit larm.
– Det är kaos. Vi har ingen personal och vi får gå in extra och täcka upp hela tiden. Vi är aldrig lediga och blir inringda eller får sms, säger Ann Nilsson, undersköterska på Tingsbrogården sedan 2015.
Läget har under året förvärrats i takt med personalbrist och neddragningar, och blivit akut efter sommaren.
– Man känner sig trött och stressad, med låg energi. Jag vill vara kvar, jag älskar ju det här stället och våra boende, säger Ann Nilsson.
Det som har fått bägaren att rinna över i personalgruppen är en "bemanningsnyckel" som nu införs på alla öns äldreboenden. Grunden är 0,3 personal per boende dagtid, och 0,2 kväll och helg.
– Det fick topplocket att gå, säger Marie Johansson, skyddsombud på Tingsbrogården, och berättar hur orättvist den nya bemanningen slår.
Andra särskilda boenden har ofta tio boende på varje avdelning, och då inte bara dementa vilket är fallet i Bro.
– Vi har åtta boende per avdelning och då blir det neddragningar hos oss. Vi ska kapa huvuden och schemarader, och slå ihop avdelningar – utan att ta hänsyn till byggnadens utformning, säger Marie Johansson.
Redan innan en ytterligare neddragning har personalen gått kort och inte räckt till. När Helagotland begär ut antalet vårdavvikelser, missar där personalen haft skyldighet att anmäla, är antalet hittills i år 361 rapporterade medicinska avvikelser.
– Ofta har de berott på underbemanning och stress, och att vi inte hunnit med att ge mediciner i tid, säger Lena Widing, undersköterska på Tingsbrogården.
Också fallolyckor är vanliga i statistiken menar personalen, som uppger att det ibland gått så illa att dementa ramlat och brutit ett höftben och fått hämtas med ambulans.
– De kan vara på väg till eller från toaletten, och att vi har fått ett larm, men inte hunnit dit i tid, säger Jessica Johansson, undersköterska i personalpoolen som bemannar hela huset.
Nästa vecka ska en risk- och konsekvensanalys göras inför att det nya slimmade schemat ska införas.
– Det kommer nya deadlines hela tiden, men de passeras, för man hinner inte med. Den 11 november är beskedet nu, men det hinner man inte heller, säger Marie Johansson och får medhåll:
– De som jobbar med schemat på Tingsbrogården säger att det inte är möjligt. Då lägger man över schemat på några andra, säger Lena Widing.
De anställda befarar att en väg för dem blir att övermedicinera lugnande medel till boende som blir ledsna eller aggressiva.
– Det är vår stora farhåga. Det gör ont i hjärtat, säger Jessica Johansson om att behöva be ansvarig sjuksköterska om mer lugnande, i stället för att ta sig tid att sätta sig ner och trösta, med beröring, hålla en hand och ge en klapp på axeln.
Sedan i somras har personalen jobbat med för låg bemanning. Nu är de rejält slitna.
– Vi är många som har varit sjukskrivna på grund av hög stress och utbrändhet. Det här är förfärligt, vi är jätteledsna för de boendes skull, säger Lena Widing.
Sjukskrivningar och vakanta tjänster gör att dygnsvilan på 11 timmar, och den sammanhängande veckovilan på 47 timmar, inte nås för alla. Personalen anser att Region Gotland inte tar något ansvar för det, eller situationen i vården över huvud taget.
– Vi klarar inte det nya arbetstidsdirektivet från EU, men det struntar man i, säger Marie Johansson.
På Tingsbrogården har Mia Löfgren varit chef under 23 år. Hon slutade officiellt i måndags, den 28 oktober. Ny verksamhetschef är Jennie Persson, som inte vill uttala sig eller kommentera situationen, utan hänvisar uppåt i organisationen.
Högsta politiskt ansvarige för särskilda boenden är socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).
– Jag förstår att hon inte vill uttala sig, hon har ett jättejobb att göra, säger han om den nya chefens roll, och oron och kritiken från personalen.
Håkan Ericsson säger att han helst inte vill kommentera det som sker i media, men att han är väl insatt i det som pågår.
– Vi jobbar internt med det. Det pågår insatser för att göra det bättre. Vi måste få jobba i lugn och ro med personalen.
Antalet vårdavvikelser, 361 rapporterade händelser och medicinska brister på bara 32 boende hittills i år, är faktum att förhålla sig till när det gäller den pressade situationen på Tingsbrogården.
– Det är mycket, och ett tecken på något, säger Håkan Ericsson.