Det var i augusti i år som kyrkorna i Lärbro, Tingstäde och Bro utsattes för skadegörelse. Till en början stängde Norra Gotlands pastorat samtliga av sina 25 kyrkor, senare kunde flera kyrkor hålla öppet dagtid under sommar och höst tack vare frivilliga i socknarna, som hjälpte till att låsa på natten.
Men Bro kyrka, som drabbades värst, har förblivit stängd. Snart tre månader senare kan pastoratet se tillbaka på en mycket intensiv tid av sanering av kyrkan i Bro.
– Det har tagit upp en stor del av min och andras tid under hösten, och det är långt ifrån färdigt. Men jag är samtidigt glad att vi bestämde oss för att agera med en gång, säger Christoffer Malmqvist, operativt ansvarig för fastigheter och säkerhetsansvarig i pastoratet.
Skadegörelsen, när någon tömt två brandsläckare i kyrkan, har gjort att pulvret spridit sig i hela byggnaden. I stort sett allt, från tak till golv, har drabbats, berättar Christoffer Malmqvist.
– Vi städar kyrkan uppifrån och ned, varje kvadratmillimeter.
En del föremål har skickats iväg, som den stora ljuskronan i kyrkorummet. Tillsammans med alla träarbeten kommer den att finnas på plats igen sist av allt, berättar Christoffer Malmqvist.
– Det kan gå snabbare men eftersom vi inte alls vet säkert så vågar vi inte lova att allt är klart innan sommaren. Det är möjligt att man skulle kunna öppna kyrkan lite tidigare, även om det sista inte är på plats, fortsätter han.
Men det mest troliga är att man vill ha allting klart först, och kanske rentav ställa till med en slags nyinvigning, menar Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.
– Det är så klart jättetråkigt för alla som vill hålla dop eller begravning i "sin" kyrka. Eller vigsel, jag har fått flera samtal den senaste tiden där man undrar om kyrkan finns tillgänglig, men det gäller ju främst sommaren.
Hon berättar att beslutet att totalrenovera togs snabbt. Det var bråttom eftersom pulvret som spridits riskerade att förstöra vissa ytor helt. Bland annat de medeltida målningarna vars färg innehåller metaller som pulvret reagera på och skapa katastrofala följder.
– Alternativet att slänga in en tändsticka – det fanns ju inte, direkt, säger hon skämtsamt för att betona allvaret i skadorna.
Själva saneringskostnaden kommer att hamna på runt 700 000 kronor, men det är en grov beräkning. Den byggnadsställning i flera våningar som just nu tar upp merparten av kyrkans långhusdel, är en stor del av kostnaden och man kommer därför att genomföra allt höghöjdsarbete koncentrerat under totalt två veckors tid.
När allt är färdigt kommer pastoratet, som styrt projektet på egen hand från start, ha lagt ned otaliga timmars arbete. I tillägg har en handfull konservatorer anlitats och inför det praktiska arbetet har man tagit hjälp av byggnadsantikvarie för att upprätta en plan för hur det ska gå till. Planen kommer man att kunna använda sig av även i framtiden, om man skulle behöva göra något liknande igen.
Med det sagt hoppas Christoffer Malmqvist och övriga i pastoratet att det inte gör det. Händer igen alltså.
– Det är det enda jag önskar efter allt är klart. Det har varit ett tufft jobb, kanske det svåraste och mest akuta vi gjort hittills. Samtidigt har det varit lärorikt och framför allt kul att se hur bra det faktiskt gått, säger han.