Gotlandsbröllop har blivit något av en industri som drar in stora pengar och för den som vill ha en borgerlig vigsel har Region Gotland stått till tjänst. Via regionen har par kunnat boka vigselförrättare och vigselrum – om de inte har velat gifta sig på någon annan plats. Regionen ansvarar också för att Skatteverket får besked om att vigseln har ägt rum. Allt till en kostnad av 1 100 kronor. Från den summan betalas det sedan också ut ett arvode på 274 kronor till vigselförrättaren.
Förra året valde 233 par att boka sin vigsel genom Region Gotland, men i våras uppmärksammade länsstyrelsen de borgerliga vigselförrättarna om att hela denna hantering är felaktig:
Man ska kunna gifta sig utan att det kostar pengar. Varken regionen eller vigselförrättarna själva har rätt att ta ut någon avgift. Den enda ersättning som vigselförrättarna har rätt till är de 110 kronor per vigsel som betalas ut från länsstyrelsen.
– Den som förrättar en vigsel är myndighetsutövare. Att ta ut reseersättning är okej, men inte att ta ut en kostnad för att utföra en vigsel. Vilket brudpar som helst ska kunna ringa upp en vigselförrättare och bli vigda utan att det kostar något, förklarar Ulrika Thorsén, som är jurist vid länsstyrelsens enhet för samordning och stöd.
I ett brev till alla vigselförrättare förklarade Ulrika Thorsén vad det är som gäller. Brevet gjorde många upprörda, för om regionen inte får ta ut någon avgift förlorar vigselförrättarna både det arvode och den service som de får från Region Gotland.
Sonia Landin har redan bestämt sig för att hoppa av:
– Jag har hållit på i 20 år och det har varit jätteroligt, men jag vill inte hålla på med det ekonomiska.
Och flera andra överväger att följa hennes exempel. Peranders Sandström är en av dem:
– Att vara vigselförrättare har varit det roligaste uppdraget jag haft i hela min myndighetskarriär, men om jag måste sköta hela pappersexercisen själv är jag tveksam till att fortsätta.
Kommunerna har egentligen inget ansvar för att förrätta vigslar.
– Men det har blivit kutym att kommunerna håller i det här, förklarar Bo Magnusson, som är utvecklingschef på ledningskontoret.
Många kommuner erbjuder gratis vigselakt, men Region Gotland är långt ifrån ensam om att ta ut en avgift.
– Lagen har funnits hela tiden, men det finns också något som heter sunt förnuft, säger vigselförrättaren Hans Klintbom.
I samråd mellan Region Gotland och vigselförrättarna har man nu kommit fram till en lösning som ska dra igång under hösten: En bestämd dag i månaden står regionens vigselrum öppet för gratisvigslar, men de par som vill gifta sig på annan tid får betala enligt nuvarande taxa.
– Och väljer man betalmodellen kan man också välja vigselförrättare och plats, förklarar Bo Magnusson.
– Med det här har vi hittat en lösning som jag tror kan bli bestående, tror Hans Klintbom.
Men regionens och vigselförrättarnas lösning med två parallella system får underkänt av länsstyrelsen innan den ens har trätt i kraft.
Vare sig det finns ett gratisalternativ eller inte så får vigselförrättarna inte ta betalt för myndighetsutövning.
– Äktenskapsbalken och en förordning stadgar att det ska vara gratis, slår Ulrika Thorsén fast.