På måndagen kom beskedet att statliga Swedavia, som äger Bromma flygplats, slagit fast i en konsekvensanalys att Bromma bör läggas ned, då det inte anses vara affärsmässigt motiverat att driva flygplatsen.
Swedavias vd Jonas Abrahamsson skriver att man bedömer det som att Bromma flygplats kommer att ha kapacitetsöverskott på grund av låga trafikvolymer under lång tid framöver.
"Kostnaden för det skulle i förlängningen komma att bäras av resenärer och redan sargade flygbolag, vilket vi inte bedömer är möjligt", skriver han till TT.
Det är inte första gången frågan väcks om att lägga ned Bromma. Så sent som i oktober förra året flaggade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för en tidigarelagd avveckling. Dagens avtal om Bromma flygplats gäller fram till år 2038.
Men måndagens besked från Swedavia väcker vrede. Den gotländske riksdagsledamot Lars Thomsson (C) värnar om cityflygplatsen Bromma och tycker att det är mycket märkligt att trycka på om en nedläggning mitt under en pågående kris.
– Att utreda Brommas vara eller icke vara mitt i coronakrisen är inte seriöst. Långsiktiga infrastrukturbeslut ska inte grundas på statistik från tillfälliga kriser, säger Lars Thomsson.
Han säger att han omedelbart kommer kalla näringsminister Ibrahim Baylan (S) till riksdagen.
– Jag kommer nu att kalla näringsministern till kammaren för att han ska få förklara hur regeringen tänker kring tillgängligheten till Stockholm, säger Lars Thomsson.
Thomsson anser att Bromma flygplats är avgörande för att regionerna ska ha god tillgänglighet till huvudstaden som ett nav för inrikestrafiken.
– Denna citynära flygplats står för 70 procent av trafiken till Visby sedan länge. Två flygplatser i Stockholm är helt avgörande för att kunna upprätthålla en konkurrens i flygtrafiken, säger Lars Thomsson.
Han anser även att en avveckling av Bromma skulle förstöra för den pågående utvecklingen av elflyg.
– Att lägga ned navet för inrikestrafiken några år innan elflyget och biobränslen är på plats är huvudlöst. Den klimatsmarta flygtrafiken är snart här och den kommer att vara en väldigt viktig del av landets transporterinfrastruktur, inte minst för de små regionerna framöver.
Thomsson får medhåll av partikollegan och regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C):
– Det är helt bedrövligt. Bromma är viktig både för Gotland och många andra regioner i landet. Det blir jättemärkligt om man använder utvecklingen under corona som ett svepskäl för att lägga ner Bromma.
Att förslaget från Swedavia kommer just nu tror Nypelius beror på en politisk påtryckning.
– Det är helt klart ett politiskt uppdrag. Det är tydligt att det här är ett uppdrag Swedavia fått vid en ägardialog.
Riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) anser att Gotland fortsatt måste ha goda förbindelser med huvudstaden och säger att hon oroas av Swedavias förslag.
– Jag blir oroad av Swedavias signaler och förutsätter att regeringen i det fortsatta arbetet lägger särskilt fokus på att säkra tillgängligheten för hela Sverige. Bromma flygplats har hittills varit en viktig pusselbit och det finns ett flertal frågetecken kring hur Arlanda ensamt skulle kunna leverera det båda flygplatserna gör idag. Jag kommer givetvis att arbeta mot regeringen för att Gotland även framgent ska ha utmärkta förbindelser, skriver Hanna Westerén i en kommentar.