Rapporten Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer från Regionala cancercentrum i samverkan, visar att nio av tio gotländska kvinnor lever mer än fem år efter beskedet om bröstcancerdiagnos.
– Där ligger Gotland i topp i landet, säger Bo Alm på Regionalt cancercentrum.
Under 2012 fick 38 kvinnor på Gotland diagnosen bröstcancer. Fem år senare levde 34 av dem, vilket motsvarar 89 procent. I övriga riket var det i snitt 83 procent av de kvinnor som diagnostiserats med cancer som levde fem år efter sin diagnos.
Visby lasarett samarbetar med region Stockholm och snittet när det gäller överlevnad efter bröstcancer är sammanslaget, för Gotland och Stockholm, 85 procent fem år efter diagnos.
Bröstcancervården på Visby lasarett har organiserats i riktning mot multidisciplinär och multiprofessionell samverkan där flera avdelningar samarbetar. Det i kombination med ökat patientinflytande och en tydlig och sammanhållen vårdprocess, är några av framgångsfaktorerna enligt Agneta Nordin Danfors och Greger Nilsson, båda överläkare i onkologi på Visby lasarett.
– Att nio av tio gotländska kvinnor lever mer än fem år efter sin bröstcancer är ett mått på hur bra hela behandlingskedjan fungerar hos oss.
De flesta fallen av bröstcancer upptäcks genom screenmammografi. Vävnadsproverna från tumörerna analyseras på Karolinska Universitetssjukhuset. Därefter avlägsnas tumörerna genom kirurgi och sedan ges efterbehandling med cytostatika, antikroppar, strålning och hormoner för att minska risken för återfall.