Mannen kan ha utsatt så många som 80 unga tjejer för olika sexbrott via nätet. Det var i samband med att mannen häktades efter misstankar om att han misshandlat sin sambo, som en stor mängd misstänkta sexbrott avslöjades.
Mannen hade familj, högskoleutbildning och ett fast jobb inom vården. Utåt sett kan hans liv tyckts välordnat.
– Min uppfattning, rent erfarenhetsmässigt, är att många av de män som begår övergrepp online är just väl etablerade. Många har familj, kan vara hockeypappor och ha arbeten som är väl ansedda. Men sedan också sitta och försöka hitta barn på nätet att begå övergrepp på och ladda hem barnpornografi, säger Nina Rung, kriminolog.
Hon har flera års erfarenhet av att utreda sexuella övergrepp mot barn och föreläser inom ämnet.
Att det finns förutfattade meningar om hur någon som förgriper sig på barn ser ut, gör att brottslingar går under radarn, menar hon.
– Det är för att vi har en idé om hur en person som begår sådana här brott ska se ut och vara. Och den bilden behöver skrotas, för den gör att vi inte ser de här gärningspersonerna. Vi missar lättare de män som är som vem som helst, säger Nina Rung.
Den misstänkte gotlänningen ska sexuellt ha ofredat tjejerna via Skype och KIK genom att skicka bilder på sitt kön och onanerat. I flera fall ska han även ha försökt utnyttja tjejerna genom att få dem att posera sexuellt framför en webbkamera. Han misstänks också för att ha försökt köpa sex av barnen, genom att erbjuda presenter och pengar.
Den här typen av brott har blivit fler eftersom sexbrottslingar lätt kommer i kontakt med barn på olika chattsidor och i appar.
Nina Rung ser att männen ofta har två olika strategier för att förmå barnen att rent fysiskt begå övergreppen på sig själva.
En typ använder sig av hot. De kan skriva saker som: ”Jag vet var du bor” och ”Om du inte skickar bilder kommer din hund inte att finnas kvar”.
– När barnen väl har skickat den där första bilden, det är då som gärningspersonerna har dem lindade runt fingret. Det mest effektiva hotet mot just barn är ”det här kommer jag att sprida”, förklarar Nina Rung.
Sedan finns det gärningspersoner som smickrar och bekräftar barnen för att få dem att skicka bilder. Det kan börja med komplimanger om fina profilbilder och önskemål om att se fler, men ganska snabbt övergå i något annat.
I barnsexhärvan är nästan alla offer tjejer mellan 13 och 14 år. Det är en utsatt grupp som är sårbar, förklarar Nina Rung.
– Det är en ålder som är väldigt svår för unga, man tvivlar på sig själv och tycker inte att man duger. Då är bekräftelse från en annan person otroligt värdefullt. Det blir ganska lätt att genom bekräftelse förmå barnen att skicka bilder på sig själva.
Den gotlänning som nu är misstänkt släpptes under en period ur häktet. Under den tiden ska han ha hunnit utsätta ytterligare 20 till 35 målsägande.
Att han, trots att han nyligen försatts på fri fot, kan ha fortsatt är inte helt vanligt, enligt Nina Rung.
– Det tyder på en väldig upptagenhet kring det här och att det nästan är som ett beroende, att man faktiskt inte har kontroll över det. Just att man har suttit på förhör och varit häktad, vilket inte är någon fest, brukar få de flesta att vänta ett litet tag innan de begår övergrepp, säger Nina Rung.
Många gärningspersoner är just mycket upptagna av sina nätkontakter, enligt henne. De ägnar ofta flera timmar per dag åt att försöka hitta barn, både på jobbet och fritiden.
För barnen som utsätts kan det få stora konsekvenser och Nina Rung beskriver att för vissa är oerhört allvarligt. Det är just barn som filmas eller fotograferas som riskerar att drabbas värst.
– Vi vet nu genom forskning att det faktiskt är större risk att barnen får posttraumatiskt stressyndrom eller andra typer av ångestsyndrom än om övergreppen har skett IRL, säger hon.
Offren är medvetna om att det som dokumenterats kan finnas kvar på nätet och oroar sig över att materialet ska dyka upp igen.
– Det är det som gör att barn mår fruktansvärt dåligt. Därför hoppas jag också att det, väldigt snart, inom rättsväsendet och framförallt domarna ska ta till sig den här kunskapen så att man inte dömer övergrepp som sker online mildare. Det är min förhoppning att man faktiskt börjar se vilken skada det gör för de här barnen, avslutar Nina Rung.