Förundersökning inleds gällande oljeutsläppet

Kammaråklagare Anders Gustafsson leder förundersökningen kring miljöbrott där olja läckt från en tvätthall på Visborgsområdet till en dagvattenledning vid södra hällarna.

Räddningstjänst på plats vid dagvattenledningen på södra hällarna där olja rann ut i havet.

Räddningstjänst på plats vid dagvattenledningen på södra hällarna där olja rann ut i havet.

Foto: David Skoog/arkiv

Brott & Straff2019-10-14 13:30

I mitten av september fick räddningstjänsten tillsammans med Region Gotlands tekniska avdelning larm om att olja läckt ut i dagvattenledningarna. Till en början ska det ha varit svårt att lokalisera läckaget som i slutändan visade sig komma från området P 18 i södra Visby. Under saneringsarbetet ska, enligt kammaråklagare Anders Gustafsson, omkring 145 kubikmeter vatten och 89 ton jord forslats bort då det beblandats med olja. 

– Det är ungefärliga siffror och ännu vet vi inte hur mycket faktisk olja det är som läckt ut. 

Nu ska inleds en förundersökning för att ta reda på vad det är som faktiskt hänt.

– Att oljan läckt ut är ett faktum, uppgifterna nu tyder på att det är en ackumulatortank i en tvätthall för bilar på Visborgsområdet som inte fungerat som den ska och då svämmat över. Det finns inte jättemånga frågetecken men det återstår att se om det handlar om oaktsamhet från företagets sida, säger Anders Gustafsson som leder förundersökningen. 

Tidsplanen för förundersökningen är inte helt konkret, Anders Gustafsson hoppas och tror att arbetet ska vara färdigt senast under nästa år. Om det då visat sig att läckan kunnat förhindrats av företaget riskerar de böter.

– Några exakta summor är svårt att prata om, vi utgår ifrån vissa tabeller när sådant uträknas och då utgår vi just ifrån hur pass mycket olja som släppts ut. Och det vet vi ju som sagt inte i nuläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!