Ökande oro för brott på Gotland

Gotlänningarna blir allt mer oroliga för att drabbas av brott, men oron är mindre än på andra håll i landet. ”Det ska den vara”, säger lokalpolisområdeschef Fredrik Persson.

Inbrott. Samtidigt som antalet bostadsinbrott minskade på Gotland, ökade gotlänningarnas oro för att drabbas av inbrott.

Inbrott. Samtidigt som antalet bostadsinbrott minskade på Gotland, ökade gotlänningarnas oro för att drabbas av inbrott.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Brott2018-02-23 05:15

Alltfler svenskar oroar sig över brottsligheten i samhället. Oron ökar bland både kvinnor och män, men kvinnor känner sig mer otrygga än männen och störst är deras oro för bostadsinbrott, överfall och misshandel. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, Brå.

En femtedel av svenskarna känner sig otrygga när de går ut på kvällarna. Lika många är oroliga över att de ska drabbas av bostadsinbrott. Och nästan en tredjedel känner oro för sina närstående och för den ökande brottsligheten i samhället.

Svenskarnas oro för brottslighet har ökat ganska markant under de senaste åren och Gotland följer med i den utvecklingen.

För fem år sedan var åtta procent av gotlänningarna ängsliga för att gå ut på kvällen – i dag har den andelen ökat till tolv procent.

Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef på Gotland, tar resultatet av undersökningen på allvar:

– Det här är en vedertagen och relevant undersökning och en av de parametrar vi har med oss när vi planerar vår verksamhet, säger han.

Men brottsstatistiken talar egentligen inte för att gotlänningar behöver vara så oroliga för att drabbas av brott. Trots att antalet inbrott på Gotland minskade med en femtedel under förra året, jämfört med året innan, visar trygghetsundersökningen att antalet gotlänningar som oroas över inbrott ändå ökade med någon procentenhet under samma period.

Fredrik Persson tror att människors oro inte alltid styrs av hur det faktiskt ser ut där de bor.

– Det finns andra påverkansfaktorer. Kanske har man läst en artikel om inbrottsligor i Expressen och så vet man inte hur det ser ut på Gotland.

Även om oron ökar är Gotland fortfarande ett av de län där befolkningen känner sig tryggast.

– Siffrorna ska vara låga på Gotland. Vi har inte den genomfartsbrottslighet och de kriminella strukturer som man kan ha i andra län. Dessutom finns det en stor social kontroll, säger Fredrik Persson.

Han tror att gotlänningarna skulle känna sig ännu tryggare om de fick veta mer om hur polisen arbetar.

– Som polis kan jag säkert berätta mer om vad jag gör. Vi jobbar långsiktigt och uthålligt med trafik, narkotika, våldsbrottslighet och mängdbrott och jag tycker att vi har kommit en god bit på väg.

Nationella trygghetsundersökningen

I den nationella trygghetsundersökningen har 12 000 personer i åldrarna 16–79 år intervjuats. Gotlänningarnas svar ser ut så här:

12 procent känner otrygghet vid utevistelse på sena kvällar. (Riket: 19 procent.)

21 procent känner oro över brottsligheten i samhället. (Riket 29 procent.)

9 procent känner oro för bostadsinbrott. (Riket: 20 procent).

12 procent känner oro för överfall eller misshandel. (Riket: 16 procent).

9 procent känner oro för bilinbrott. (Riket: 16 procent)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om