Polisen: "Det är svårt att anmäla sin partner"

Mörkertalet på Gotland är stort när det gäller våld i nära relationer. Därför vill polisen nu få fler att våga anmäla.

Det är inte bara fysiskt våld som är problematiskt utan även psykiskt våld.

Det är inte bara fysiskt våld som är problematiskt utan även psykiskt våld.

Foto: Anders Wiklund/TT

BROTT2019-03-24 10:30

– Vi kan se att vi får in få anmälningar medan andra aktörer som arbetar med dessa frågor ändå har mycket att göra, säger Sofie Fernerud som är gruppchef vid utredningsenheten för brott i nära relationer på Gotlandspolisen.

Med andra aktörer syftar hon på exempelvis kvinnojourer och socialtjänsten. Verksamheter som framför allt arbetar med att stödja och skydda utsatta kvinnor och män. Sofie Fernerud menar att det oftast är lättare för en drabbad att närma sig dessa aktörer än polisen.

– Det är svårt att anmäla sin partner. Många är också vana och tänker att det är så här mitt liv ser ut. Det kan även vara att man känner skam och tänker "hur kunde jag hamna här". Det finns många orsaker till att man inte vill anmäla, säger hon.

LÄS MER: Lena lämnade sin destruktiva relation

När en anmälan görs är det främst av en vän eller släkting som misstänker brott. Dock kan det även för en närstående vara svårt att våga ta kontakt med polisen.

– Om man som vän märker att man inte når fram till personen så hoppas vi att man vågar ta steget och kontakta oss. Det är ett sätt att hjälpa sin vän, säger Tobias Engström som är yttre befäl vid polisen på Gotland.

Samtidigt framhäver han att det inte alltid är lätt att upptäcka brott i nära relationer, eftersom det vanligtvis sker bakom stängda dörrar. Det behöver inte heller handla om fysiskt våld, utan psykiskt våld och långvarig kränkning är minst lika allvarligt. I nuläget arbetar polisen på Gotland med att lyfta upp området brott i nära relationer som en del av polisområdets lokala problembild.

– Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra samverkan mellan olika samhällsfunktioner för att omhänderta våld i nära relation, säger Tobias Engström.

Vidare uppmanar polisen allmänheten att ha ögonen öppna och vara vaksam om man misstänker att något inte står helt rätt till.

– Märker man att personen har ändrat beteende och kanske inte vill gå ut med sina vänner längre eller kanske till och med har synliga skador. Då är det bästa att kontakta oss, säger Sofie Fernerud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!