I takt med att sommarens byggprojekt påbörjas blir dieselstölderna allt fler.
– Det här är en säsongsbetonad problematik. Vi ser en generell ökning av dieselstölder varje vår och sommar – och antalet brott brukar ligga omkring detsamma varje år, säger kommunpolis Conny Johansson.
Vanligast är att tjuvarna slår till mot skogsmaskiner som står uppställda avskiljt inne i skogen vid en avverkningsplats eller att de siktar in sig på maskiner vid större vägarbeten eller byggarbetsplatser.
– Tjuvarna bryter oftast upp tanklocken och slangar ur dieseln, alternativt har de med sig egna tankar eller dunkar som de fyller upp med ordentliga pumpanordningar, säger han.
På flera håll på fastlandet ligger olika ligor bakom de återkommande dieselstölderna, men här på Gotland brottas polisen inte med den typen av organiserad brottslighet.
– På fastlandet kan man lätt dra vidare med bil mellan länsgränserna, här på Gotland är du väldigt begränsad. Så vi har inte den typen av problematik med ligor eller gäng som åker runt här riktigt, säger han.
Den här typen av brott anmäls oftast ett tag efter det inträffade, då stölder av det här slaget framförallt förekommer på undanskymda platser under kvällstid. Därför saknas ofta ögonvittnen och chanserna att lösa fallen är ofta låga.
Vad kan man göra för att slippa påhälsning av dieseltjuvar?
– Det finns tre enkla åtgärder som räcker långt. För det första, när man jobbar med röjning i skogen under en längre tid har man oftast med sig en stor dieseldunk på plats. Ha inte det. Ta med mindre och fyll på oftare istället. För det andra, skaffa ett bra lås till din dieseldunk. Och för det tredje, starta en form av grannsamverkan. Dieseltjuvar rekar ofta området innan, och då kanske grannarna kan hålla utkik efter folk eller bilar som inte hör hemma där. Det blir mycket enklare för oss att lösa brotten om det finns ordentliga vittnesuppgifter. Annars är det svårt om vi inte har något att gå på, säger Conny Johansson.
Har man planer på något större bygge, avverkning eller väganläggning uppmanar polisen att man hör av sig.
– Vi är ofta ute och patrullerar områden där den här typen av brott förekommer om nätterna, men Gotland är stort. Så det underlättar både för oss och för den som har stora mängder diesel stående, om man kontaktar oss och berättar vad som är på gång. Så vi vet var vi ska hålla extra uppsikt, säger Conny Johansson.