I dag kommer domen mot Theodor Engström

Terrorbrott eller inte? Fängelse eller rättspsykiatrisk vård? Det är några av frågorna som rätten kommer att ta ställning till, i domen mot Theodor Engström som kommer vid klockan 11. Han står åtalad efter den dödliga attacken på Ing-Marie Wieselgren och för planer på att mörda Centerledaren Annie Lööf.

Theodor Engström leds ut efter en av förhandlingsdagarna i rättegången om Almedalsdådet. Arkivbild.

Theodor Engström leds ut efter en av förhandlingsdagarna i rättegången om Almedalsdådet. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Brott2022-12-06 06:51

På dagen fem månader efter Almedalsdådet meddelar Gotlands tingsrätt i dag sin dom mot Theodor Engström. 33-åringen står åtalad för terroristbrott genom mord på Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Lööf.

Domstolen har behövt ta ställning till en rad knäckfrågor i sin rättsliga prövning:

• Den första handlar om ifall brotten ska ses som terroristbrott eller inte. Åklagaren Henrik Olin hävdar att det rör sig om det och har då bland annat hänvisat till att gärningen ägde rum just under politikerveckan i Almedalen. Engström har också själv i polisförhören pratat om händelsen i termer av ett terrordåd.

För att det ska kunna bedömas som ett terroristbrott krävs dock att vissa särskilda förutsättningar uppfylls, både på det objektiva och subjektiva planet. Gärningen måste dels allvarligt ha kunnat skada Sverige, dels ska den ha begåtts då gärningsmannen velat att delar av eller hela befolkningen ska känna allvarlig skräck.

• En annan fråga handlar om i fall Engström kan dömas för förberedelsebrottet eller inte. Försvaret har hävdat att faran för att brottet mot Annie Lööf skulle fullbordas var ringa, vilket skulle innebära att 33-åringen inte kan fällas i den här delen.

Olin håller inte med om detta, och hänvisade i sin plädering till vad 33-åringen själv sagt om möjligheterna att attackera henne, trots livvaktsskyddet:

– "Det hade varit svårt men inte omöjligt". Det är faktiskt en uppfattning jag delar, sade Olin.

• Tredje frågan handlar om påföljdsvalet. Theodor Engström bedöms ha en allvarlig psykisk störning och Rättsmedicinalverket anser att det finns medicinska förutsättningar för att han ska få rättspsykiatrisk vård. Men det finns inget absolut fängelseförbud längre och åklagaren har yrkat på ett livstidsstraff. För fängelse talar att det rör sig om ett mycket allvarligt brott med högt straffvärde och att Engströms vårdbehov kan ses som begränsat, enligt åklagaren. Försvaret vill tvärt om se rättspsykiatrisk vård.

Skulle Engström dömas till fängelse trots sin allvarliga psykiska störning så vore det mycket ovanligt. Endast i ett fåtal fall tidigare har domstolar gått emot RMV:s bedömningar.

Gotlands tingsrätt meddelar sin dom klockan 11.

Fakta: Dådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, då politikerveckan i Almedalen pågick, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Offret visade sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Wieselgren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!