Själv är han ägare och vd för ett företag med 24 anställda.
Broström Gotland AB jobbar med dränering, husgrunder, vägbyggen, stenläggningar och miljörivning, vilket kräver en rejäl maskinpark, mycket utrustning och mängder av olika verktyg.
Ett stort svinn innebär i hans fall ett hot mot hela verksamheten.
– Vi har märkt en tydlig ökning de senaste åren och nu är de till och med inne under dagtid. Det kan vara så fräckt att de till och med stjäl saker från oss när vi är inne på fikarast, säger Oskar Broström och berättar att det handlar om utrustning till stora värden.
– Vi blir av med saker för drygt 200 000 kronor per år och det är väldigt mycket pengar för oss. Vi har tyvärr, och jag är medveten om att det inte är rätt, slutat göra polisanmälningar eftersom det aldrig händer något.
Han menar att hanteringen är alldeles för tidskrävande – och därmed i slutändan också en kostnad för företaget.
– Om jag ska ägna massor av tid åt sånt blir kunder lidande och projekt stillastående. Det fungerar inte, säger Oskar Broström.
Samtidigt är han inte alltför kritisk mot polisen.
– Det är inte polisens fel att systemet inte fungerar. Jag kan se hur uppgivna de är när de kommer ut och ska titta efter ett inbrott eller en skadegörelse. I många fall är jag helt övertygad om att polisen vet vilka gärningsmännen är, men att det krävs för mycket för att kunna sätta dit dem.
Vilka är det som ligger bakom stölderna?
– Personer som vet vad de ska stjäla, de har råkoll. De tar alltid just de verktyg som är värda mycket pengar, de andra låter de vara. Men att uttala sig om vilka de är mer exakt blir bara spekulationer, säger Oskar Broström.
Byggbranschens utvecklingsfond har konstaterat att det stjäls material, maskiner och utrustning på byggarbetsplatser i Sverige för 1,5 miljarder varje år.
Det motsvarar priset för ungefär tusen småhus och leder till produktionsstörningar, extraarbete och jobb med polisanmälningar och annat.
Och, precis som Oskar Broström vittnar om, polisanmäls långt ifrån alla stölder, exempelvis då värdet understiger försäkringsbolagens höga självrisker.
Att stölderna ökar bekräftas av flera andra företag på Gotland.
En högt uppsatt person på ett av öns största byggföretag tycker till och med att läget har blivit så hotfullt och obehagligt att han väljer att uttala sig anonymt.
– Mycket av det som händer genomförs av personer som är i stånd till vad som helst och det har skett en upptrappning. Att det är proffs det handlar om är tveklöst. Vi låser till arbetsplatserna på kvällarna med enorma lås som kostar 3 500 kronor per styck, men de klipps upp hur enkelt som helst, säger han.
Att företagen märker verktygen ökar chanserna att kunna få tillbaka stöldgodset, menar han, men bara marginellt.
– De flesta inbrott sker på natten och på sommaren under tiden då nattfärjorna går och när vi kommer till jobbet på morgonen är gärningsmännen redan långt härifrån, säger han.
Ligorna bryter upp dörrar och stjäl mest maskiner och verktyg som är lätta att sälja vidare i Sverige eller utomlands. Trots märkningarna.
Oskar Broström säger:
– Jag vet inte hur, men det här måste få ett stopp. Jag vet firmor på fastlandet som har gått omkull på grund av alla stölder.