Att åka över till fastlandet för att fira jul med släkten tycker många är härligt. Mindre härligt är det däremot när ens hem blir någon annans julklappssäck. När hushållen står tomma ökar risken för inbrott och nästan var tredje svensk planerar att åka bort över julafton, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If.
Inbrott är vanligast under den mörka tiden på året och under årsskiftets månader december 2020 och januari 2021 anmäldes i snitt 118 bostadsinbrott om dagen enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), vilket är en ökning från tidigare år. För att inte behöva oroa sig under julhelgen kan man jobba förebyggande.
– Det är bevisat att skadeförebyggande åtgärder har effekt och då ett inbrott kan upplevas som integritetskränkande är det värt att ta reda på vad du kan göra för att minska risken för att utsättas, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
För att slippa oönskade besökare under julhelgen behöver man inte stanna hemma – det ska bara se ut som att man är det. Conny Johansson, kommunpolis på Gotland, menar att man ska försöka tänka som den potentiella inbrottstjuven. Han har flera har tips på vad man kan göra för att förebygga inbrott.
– Om du har möjligheten så ta hjälp av grannar och bekanta som kan hålla uppsikt och få det att framstå som att någon är hemma i bostaden. De kan skotta snö, tömma brevlådan eller parkera bilen utanför.
En vanlig skyddsåtgärd är att tända lamporna i hemmet, enligt undersökningen från If.
– Tänd och släck belysningen med hjälp av en timer. Om inbrottstjuvar åker runt i ett bostadsområde och ser ett hus som är nedsläckt dag efter dag kanske de håller extra koll på just det huset, säger Conny Johansson.
Det är inte bara i villor som bostadsinbrotten sker över jul, för även om det är vanligare så ökar lägenhetsinbrotten enligt statistiken från Brå. Conny Johansson menar att det är viktigt att inte vara för öppen med att man ska åka bort, oavsett om man bor i hus eller lägenhet.
– Använd inte sociala medier som en annonspelare över att du ska åka bort. Man behöver inte vara så tydlig med att man ska hemifrån eller hur länge man ska vara borta. Om intresset finns för att göra bostadsområdet tryggare så kan man organisera sig med sina grannar, och då är grannsamverkan en bra metod.