Regionen kan tänka sig fritidsgård för motorburna unga

En fritidsgård för motorburna ungdomar och föräldrar som nattvandrar finns bland idéerna när regionen, polisen och NTF slagit sina huvuden ihop.

Anna Rönnle, NTF Gotland, vill lyfta fram de positiva delarna av livsstilen hos motorburna ungdomar.

Anna Rönnle, NTF Gotland, vill lyfta fram de positiva delarna av livsstilen hos motorburna ungdomar.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Brottslighet2021-06-15 08:56

Så sent som i lördags berättade GT om samarbetet mellan Region Gotland och polisen där den nybildade Fältgruppen ska söka upp och finnas på platser där bilburna ungdomar samlas på kvällar och nätter.

Sedan tidigare är det vida omskrivet att gruppen av motorburen ungdom på ön har kopplats samman med nedskräpning, skadegörelse och buskörning.

Nu lägger regionen i nästa växel mot stöket. Med på tåget har man fått polisen, länsstyrelsen, NTF och delar av näringslivet för att se hur man kan skapa en bra miljö för ungdomarna och minska risken för skadegörelse.

– Det vore tråkigt om de här ungdomarna bara ses som några som blockerar trafiken och spelar hög musik. Vi vill veta hur vi kan stödja våra unga invånare i sin fritid, säger Olov Nordvall, strateg för social hållbarhet vid Region Gotland.

Bland annat vill man få föräldrar och andra vuxna att ställa upp som nattvandrare.

– Vi skulle vilja se ett större engagemang från vårdnadshavare, och vill hitta ett format för nattvandring där vi kan koppla ihop det med polisens arbete och fältfritidsledarna.

En idé som tagits upp är en fritidsgård för motorintresserade unga.

– Från regionen tittar vi på möjligheten att ha en lokal där man kan träffas och lära sig att bygga ljudanläggningar till bilen eller liknande. Men det är en resursfråga, och behöver passas ihop med ungdomsenhetens befintliga resurser och personal, säger Olov Nordvall.

Anna Rönnle, projektledare vid NTF Gotland, tycker det är viktigt att lyfta fram det positiva i de motorburna ungdomarnas livsstil.

– Alla är överens om att vi måste hjälpa de här ungdomarna som blir beskyllda för en massa saker. Vi vill få bort det dumma och främja det bra.

Hon understryker att föräldrar till motorburna unga har ett stort ansvar, och skulle gärna se att den målgruppen blev synligare som nattvandrare.

– Jag tror inte alla föräldrar vet att ansvaret vilar på dem om deras barn kör runt i ett trimmat fordon.

Att det blir stökigt när ungdomar samlas tror Anna Rönnle beror en del på klasskillnader i vad ungdomarna kör för bilar.

– Det finns olika graderingar på de här bilarna. En del är enkla hemmabyggen med dunka dunka-musik och andra är fräscha, nästan nya bilar som byggts om. Det kan skapa en problematik där kanske de snyggaste tjejerna vill åka med de häftigaste bilarna och det kan nästan bli ett gängkrig. Det vill vi inte ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!