Flera bryggerier i startgroparna

Nya gotländska bryggerier poppar upp som svampar ur jorden. Senast ut är Burgsviks bryggeri och Snausarve öl och mat i Silte.

Bryggerierna på Gotland blir fler och fler. Bilden är tagen på Gotlands bryggeri.

Bryggerierna på Gotland blir fler och fler. Bilden är tagen på Gotlands bryggeri.

Foto: Tommy Söderlund

BRYGGARTREND (GT)2016-08-05 05:30

Gotlands bryggeri, Barlingbo, Hop shed, Alskutes och Klinte bryggeri – listan över gotländska ölproducenter kan göras lång. Och trenden verkar hålla i sig ett tag till, för nu gör två nya aktörer entré på marknaden.

Olof Eklind, Christer Axelsson och Lennart Johansson har planerat för Burgsviks bryggeri under lång tid. Nu har man ordnat lokal och utrustning. Det enda som återstår är bryggeritillståndet. Om allt går som det ska presenteras deras öl på ölmässan i september.

– Det blir ett ganska stort mikrobryggeri, ungefär i samma skala som Barlingbo. På sikt hoppas vi på en volym runt 100 000 liter, och fem anställda i företaget, säger Olof Eklind, som sadlar om från att ha varit rektor på fastlandet.

Han och de andra kommer att hålla till i Guteforms lokaler i Burgsvik. Man är också mån om att, som det brukar heta, förankra företaget i lokalsamhället.

– Vi har tagit kontakt med bönder i närområdet som ska ta hand om vårt restmaterial. Förhoppningsvis leder det här också till fler arbetstillfällen på Storsudret, säger Olof Eklind.

Inledningsvis kommer ölsorterna IPA, pilsner och lager att dominera produktionen, enligt honom. Siktet är inställt på de traditionella distributionskanalerna: Systembolaget och krogar på Gotland och fastlandet. Till nästa sommar kan det också bli en bryggeripub.

Snausarve, den andra nykomlingen, planerar att brygga i något mindre skala, och främst för den krog som ägarna Kalle Andersson och Nina Schultes är på väg att öppna i Silte.

Produktionen kommer att ske i ladan på gården som paret nyligen köpte.

– Vi är nyblivna föräldrar och tänkte att det var dags nu. Vi kommer från Stockholm, men det är omöjligt att hitta en lokal till ett bra pris där. Så det blev Gotland istället, säger Kalle Andersson.

Även där ska det bryggas ale och lager. Därtill kommer man att satsa på att få in en överjäst öl av belgisk sort i Systembolagets sortiment.

Ni är inte ensamma om att brygga öl på ön. Finns det inte en risk att ni konkurrerar ut varandra?

– Nej, det tror jag inte. Vi kompletterar nog snarare varandra: ju fler bryggerier vi har, desto större blir intresset för lokalproducerad öl, säger Kalle Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!