Gotländskt öl ska bli gotländskt på riktigt

I augusti hoppas Gotlands bryggeri kunna besluta var det nya bryggeriet ska placeras. När det är klart räknar Johan Spendrup med att all öl från Gotlands bryggeri ska bli gotländsk på riktigt.

Omtag. "Om bryggeriet ligger på industrimark är exteriören inte betydelsefull", säger Johan Spendrup.
Arkivbild: Tommy Söderlund/ Helagotland.se

Omtag. "Om bryggeriet ligger på industrimark är exteriören inte betydelsefull", säger Johan Spendrup. Arkivbild: Tommy Söderlund/ Helagotland.se

Foto: Tommy Söderlund

Bryggeriplaner (GA)2016-06-29 06:00

Sedan Gotlands bryggeri skrotade sina planer på ett bryggeri i Visby hamn söker man efter en plats som ligger i eller i närheten av Visby och som inte har mer än 15 minuters körväg till hamnen.

– Vi har flera alternativ och för diskussioner med flera just nu. Förhoppningen är att vi i augusti ska kunna fatta beslut om var vi ska etablera oss. Det kan bli innanför stadsgränsen, men utanför muren, förklarar Johan Spendrup.

Samtidigt ser Gotlands bryggeri också över ritningarna:

– Vi gör ett omtag. Om bryggeriet ligger på industrimark och knappt är synligt är exteriören inte betydelsefull, säger Johan Spendrup.

Om allt går som planerat står det nya bryggeriet klart i slutet av 2017 och planen är att bryggeriet ska ha en kapacitet som gör att all öl kan bryggas på Gotland. Så är det inte idag. Ingen öl i sortimentet är garanterat gotländsk, utan Gotlands bryggeri har sedan 2013 tvingats ta hjälp av bryggerier på fastlandet och i England för att klara efterfrågan, när försäljningen ökar till sommarsäsongen och storhelger.

– Vi har slagit i taket, förklarar Johan Spendrup och fortsätter:

– Vi vill ju att vår öl ska vara en helt gotländsk öl och att lägga ut produktionen är en nödlösning. Vi trodde inte att det skulle behöva pågå så länge, men bryggeriet är nu två år försenat, säger Johan Spendrup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om