Tuffa beslut väntar när nämnder ber om miljontillskott

I går inleddes Region Gotlands tre dagar långa budgetberedning. Klart är att nämnderna vill ha drygt 70 miljoner kronor mer än vad som ryms i budgeten. Regionens ekonomidirektör tror att tuffa förhandlingar väntar.

Åsa Högberg, ekonomidirektör på Region Gotland.

Åsa Högberg, ekonomidirektör på Region Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Budgetberedning (GA)2017-05-09 05:00

Med start i går och fram till imorgon onsdag sitter regionstyrelsens arbetsutskott i budgetberedning i Fröjel. Där ska politikerna bland annat besluta om ramarna för 2018 års budget. Utgångsläget för förhandlingarna är enligt regionens ekonomidirektör Åsa Högberg "ganska neutralt".

– Det är varken ett jättebra eller ett jättedåligt utgångsläge. För att klara ekonomin förutsätter det att vi håller i de besparingar som är beslutade, säger hon.

Att en del tuffa beslut kommer att behöva fattas står dock klart, då nämnderna vill ha drygt 70 miljoner kronor mer än vad som finns budgeterat för.

– Det kan nog bli tuffa förhandlingar. Det faktum att vi snart går in i 2018 som är ett valår, kommer också att påverka. Det kommer säkert att finnas delade åsikter om hur man ska hantera de olika delarna.

Är det realistiskt att nämnderna får tillskottet de ber om?

– Nej, det tror jag inte. I alla fall inte utan att omprioritera och göra nedskärningar i vissa nämnder för att lägga de pengarna på andra. Politikerna får diskutera om de vill säga ja till det, säger Åsa Högberg.

Den prognos som gjorts efter årets tre första månader pekar på ett underskott för nämnderna på 47 miljoner kronor. Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, skatteprognoser för Gotland för år 2019 och 2020 ser dock något bättre ut än väntat.

– SKL är inte riktigt lika pessimistiska som de varit och det ser lite bättre ut, vilket delvis beror på högkonjunkturen.

Regionen ska spara sammanlagt 170 miljoner kronor på tre år. I år ska besparingar göras på drygt 60 miljoner. Åsa Högberg tror dock inte att sparkraven kommer att försvinna efter dessa tre år.

– Vi kommer inte att kunna sluta spara förrän vi ligger på en säker nivå. För att klara de 170 miljonerna och för att få en långsiktigt stabil ekonomi måste vi genomföra fler permanenta förändringar istället för bara tillfälliga åtgärder, som till exempel markförsäljningar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om