Trafiksäkerheten och statliga pengar riskeras

Satsningar på trafiksäkerhet uteblir om alliansens beslut står sig. ”Häpnadsväckande” säger Meit Fohlin (S) om hanteringen. ”Någon måste sätta ner foten”, svarar Eva Nypelius (C) om regionens ekonomi.

Regionen begår avtalsbrott om man stoppar redan upphandlat arbete med belysning på landsbygden, framhåller teknikförvaltningen.

Regionen begår avtalsbrott om man stoppar redan upphandlat arbete med belysning på landsbygden, framhåller teknikförvaltningen.

Foto: Bengan Zettergren

Budgetgräl2019-04-13 13:21

Region Gotland har länge arbetat för att Trafikverket ska öka sina satsningar. Och nivån har höjts, för att i den nuvarande länstrafikplanen, LTP, ligga på cirka 18 miljoner kronor om året. Men enligt den konsekvensanalys som teknikförvaltningen gjort, sedan tekniska nämndens allianspolitiker strukit i ett antal äskanden, riskeras nu en rad investeringsprojekt som rör trafikfrågor.

Det handlar om 6,8 miljoner kronor i statliga medel som berörs.

– Det är högst oklart vad som händer med länstrafikplanen, som förhandlats fram tillsammans med Trafikverket. Det är mycket anmärkningsvärt att politiker i tekniska nämnden på det här sättet upphäver ett regionfullmäktigebeslut, för det är där som planen är antagen, säger Meit Fohlin (S).

Hon reagerar starkt på trafiksäkerhetsfrågorna och befarade avbrutna samarbeten.

– Rondellen vid flyget har samplanerats i åratal. Man genomför inte projekten med säkrare skolvägar. Och på landsbygden kommer det att bli mörkt! Det är illa, särskilt som vi lagt ner så mycket energi på hur belysningen längs vägarna ska lösas i framtiden.

I analysen står att det inte längre finns anledning att förhandla med Trafikverket om belysningsprojektet stoppas och teknikförvaltningen har rekommenderat att det fullföljs. Hon har också generell kritik:

– Alliansen har ingen linje. När det gäller regionstyrelseförvaltningens budget släpper man fram allt, i socialnämnden lyfter man inte mäns våld mot kvinnor och LSS-insatser till budgetberedningen, i tekniska nämnden tar man beslut utan att ha konsekvenserna klart för sig.

Regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C) svarar:

– I grunden handlar det om att Gotland under åtta år hade en ledning som inte tog tag i ekonomin. De stora nämnderna har ett sammantaget underskott på 94 miljoner kronor. Fullmäktige har också sagt att vi ska ha en två procents marginal, vilket man inte genomfört, säger hon och fortsätter:

– Det har klart framgått i budgetanvisningarna att det inte finns utrymme för expansion.

Hon gör reflektionen:

– Mitt under det sparpaketet vi hade på 170 miljoner växte verksamheten i pengar räknat med över fem procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om