BULLERFÖRSLAGET "Beslutet kan vara förödande"

Från 30 decibel till 25 – så mycket föreslås bullersänkningen bli för krogarna i Visby innerstad. ”Beslutet kan betyda inget eller vara förödande”, säger Stefan Olsson, vd för PA-kompaniet.

Ett normalt samtal mellan två personer uppgår till mellan 50 och 60 decibel.

Ett normalt samtal mellan två personer uppgår till mellan 50 och 60 decibel.

Foto: Paula Zielinski

BULLERNIVÅN (GT)2018-03-17 07:00

Varje år tar Region Gotlands miljö- och hälsoskydds­enhet emot ett stort antal anmälningar om höga ljudnivåer från krogar i Visby. Än så länge går gränsvärdet på 30 decibel, att jämföra med Folkhälsomyndighetens rekommendation på 25 decibel.

LÄS ÄVEN: Regionen vill göra Visby tystare än ett bibliotek

En sänkning i enlighet med de nationella riktlinjerna har diskuterats i flera år utan att miljö- och hälsoskyddsnämnden har kunnat säga något definitivt.

Nästa månad ska frågan upp för beslut – men reaktionerna är många och åsikterna går minst sagt isär.

– Tanken är att alla ska kunna bo och trivas i sin privata bostad, och samtidigt vill vi värna om en levande innerstad, säger Petrus Landin, miljöskyddsinspektör på Region Gotland.

Är krögarna oroliga?

– Nej, det tycker jag inte. Munkkällaren har hört av sig och undrat var någonstans detta ligger i processen, men inget allvarligare än så.

Stefan Olsson, ägare och vd på PA-kompaniet i Visby, har drygt 30 års erfarenhet av ljudarrangemang i offentliga miljöer:

– Beslutet kan betyda inget eller vara förödande, men det hänger på hur det hanteras av tjänstemän och jurister. Jag menar att det handlar lika mycket om inställningen hos de som tolkar resultaten, och hittills har den varit resonlig tycker jag, säger han.

Och om inställningen inte är så resonlig?

– Om det kommer andra direktiv från de som bestämmer hur det skall tolkas, då blir det väldigt svårt att bedriva verksamhet med musik som man gör i dag utan att vidta drastiska åtgärder, som dyra ombyggnationer eller att ändra på verksamheten.

I Göteborg finns det ett företag som heter Soundcop och som har specialiserat sig på bullermätningar. Bland annat har de ansvar för att spelningarna på Ullevi håller lagom nivå för både publik och de boende i området runt arenan.

Jacob Juhlin, är expert på ljudnivåmätningar och ljudteknik och känner till Visby innerstad väl sedan många besök på ön.

– Visby innerstad är en kulturskatt och byggnaderna, exempelvis kring Stora torget, är väldigt gamla och inte så välisolerade. Därför handlar det nog mycket om vilken grundinställning kommunen har, om det finns en viss acceptans för buller. Skulle restaurangerna nitiskt tvingas följa riktlinjerna på 25 decibel, då skulle man få klappa igen verksamheten på en gång, säger han.

Men där lugnar Petrus Landin, regionens miljöskyddsinspektör:

– Det är omöjligt att kräva att krogarna runt Stora torget håller 25 decibel med tanke på att bakgrundsbullernivån där redan uppgår till mellan 30 och 35 decibel.

Ljudnivåer

Säkningen från 30 till 25 decibel gäller alltså den ljudnivå som mäts i en privat bostad, men det är inte ett generellt värde för en lägenhet utan gäller i ett rum avsett för vila. För att få fram ett rättvist resultat menar en ljudexpert att man bör mäta tre punkter simultant.

10 db: Du kan höra din egen andning.

20 db: Blåsande löv.

40 db: En lugn gata eller en viskning.

50 db: Ljudnivån i ett kontorslandskap.

60 db: Normal konversation mellan två personer.

80 db: Stadstrafik med fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!