Silvernålens upptäckare kan få mer pengar

Pojken som hittade en silvernål i en åker i Bunge för 50 år sedan kan få betydligt högre ersättning än de 1 000 kronor som Riksantikvarieämbetet beslutat om.

Nålen till ett silverspänne som hittades på 1970-talet var inte skräp.

Nålen till ett silverspänne som hittades på 1970-talet var inte skräp.

Foto: Fredrik Sterner

Bunge2022-02-01 20:05

Det är förvaltningsrätten i Stockholm som avgjort ett överklagande från upphittaren som numera är i 60-årsåldern. Det var på 1970-talet, då han var en liten pojke, som han hittade en silvernål i en åker. Några år senare vände han sig till Riksantikvarieämbetet och visade upp nålen men då avfärdades den som skräp.

År 2020 skulle arkeologer kopplade till Stockholms universitet undersöka marken där pojken hittat nålen. Mannen visade nålen för arkeologerna och pekade ut platsen där han gjort sitt fynd. När arkeologerna började undersöka området hittade de två depåer med skatter. I den ena låg ett silverspänne som hörde ihop med nålen. 

När mannen 2021 vände sig till Riksantikvarieämbetet för att ta upp frågan om ersättning för fyndet, beslutade ämbetet att han skulle få 1 000 kronor. Mannen har yrkat på en ersättning som baseras på hela den silverdepå där silverspännet låg, eftersom han pekat ut platsen.

Förvaltningsrätten konstaterar att det är ostridigt att det är mannen som hittat nålen. Eftersom han pekat ut platsen, har han sett till att undersökningen skett just där och utan detta utpekande kan det inte garanteras att depån hade hittats.

Rätten anser därmed att det är mannen som hittat den ena silverdepån och skickar tillbaka ärendet till Riksantikvarieämbetet för en ny bedömning. Hela silverdepån ska värderas och ersättningen ska utgå från detta. 

En i rätten hade en skiljaktig mening och gav RAÄ rätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!