Framtiden för verksamheten på Bungemuseet var under våren mycket osäker. Alla bokade grupper ställde in eller flyttade fram sina besök till nästa år och reserestriktionerna som gällde gjorde att museet hade mycket få besökare. Men när turisterna kunde börja komma till Gotland igen vände det.
– Det var en stor lättnad. Det var väldigt oroligt ett tag, vi hade kunnat gå i konkurs. Det var många sömnlösa nätter med huvudet fullt av siffror. Nu är faran över för vår del, säger Anneli Adolfsson, vd för Bungemuseet AB som driver verksamheten.
Men det är inte bara de tillströmmande besökarna som räddat bolaget. Företaget har också sålt av sitt butikslager, stoppat anställningarna av extra sommarpersonal, infört inköpsstopp, dragit ned på öppettiderna och både de två säsongsanställda och vd Annelie Adolfsson är korttidspermitterade. Med hjälp av de åtgärder som gjorts och årets intäkter räknar nu Annelie Adolfsson med att Bungemuseet ska överleva till nästa säsong.
– Vi har väl haft ungefär 40 procent av i intäkterna vi hade i fjol. De här sommarveckorna i slutet på juli var det mycket folk och det är vi tacksamma för. När man märker att nu börjar vi klättra upp och att det inte blir konkurs – då kan man börja andas igen.
Bungemuseets båda säsongsanställda var också oroliga för hur verksamheten skulle klara sig men är lättade över att den hotande konkursen inte blev av.
– Jag var lite orolig. Men när restriktionerna släppte ökade antalet besökare lite i taget och efter ett par veckor kom det ordentligt med folk. Det är jätteskönt. Nu blir det ju verksamhet nästa år, nu vet vi ju det, säger Tomas Harrsjö Grahn som jobbar som gårdsansvarig.
– Det var jobbigt. I värsta fall hade vi ju kunnat få gå från jobbet. Men jag försökte att inte tänka på det utan jobbade på som om det skulle bli någonting, säger Yvonne Eriksson, platsansvarig på Bungemuseet.
Hur kändes det att få veta att det inte blir någon konkurs?
– Det är ju förstås jätteskönt.
Många av de besökare som i sommar har sökt sig till museet har varit familjer med barn Det är en medveten satsning från museets sida som nu, när verksamheten är räddad, kommer att fortsätta.
– Vi har försökt locka med vår barnlada som vi byggde i fjol. Vi har haft många barnfamiljer och ladan har varit mycket uppskattad. Så till nästa år ska vi utveckla den och lekplatsen, säger Annelie Adolfsson.