Bungemuseet säger upp personalen

Friluftsmuseet i Bunge har inte längre råd med sina helårsanställda och efter uppsägningarna blir bara VD Annelie Adolfsson kvar.

Annelie Adolfsson, VD för Bungemuseet AB, har sagt upp personalen för att undvika att gå i konkurs.

Annelie Adolfsson, VD för Bungemuseet AB, har sagt upp personalen för att undvika att gå i konkurs.

Foto: Henrik Radhe/Arkiv

Bunge2019-11-14 10:00

– Det finns inga pengar för att ha personal under vintern, så det är av ekonomiska skäl, säger hon.

Bungemuseet AB ansvarar för driften av Bungemuseet och byggnaderna arrenderas av Kulturhistoriska föreningen i Bunge, som startade verksamheten för över hundra år sedan.

– Föreningen som bildade Bungemuseet 1907 och drev det fram till 2016 jobbade inte på vintern. Vi har haft året runt verksamhet i tre år men nu går det inte längre, berättar Annelie Adolfsson.

Förutom henne har en museipedagog och två museitekniker varit anställda. Under lågsäsong har de arbetat med nya utställningar för museet.

– Det är det som får stryka på foten. Vi har gjort mycket, men nu blir det mindre utveckling och mer förvaltning. Vi måste mätta munnen efter matsäcken, säger hon.

Det är inte första gången som Bungemuseet har haft ekonomiska svårigheter, vilket föreningen tidigare har löst genom att sälja andra kulturhistoriska byggnader eller med extra driftsbidrag från regionen. Den här gången är det minskade personalkostnader för driftsbolaget.

– Nu kan det inte skäras mer, med den här åtgärden fick vi ihop en budget. Jag jobbar 70 procent och vi måste ha någon på helår som håller ihop det. Den här hösten har varit ganska intensiv och jobbig, det är inte kul att säga upp personal alls, säger Annelie Adolfsson.

Efter årsskiftet utlyser Bungemuseet de nya tjänsterna för säsongsanställningar från första april till sista september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!