De vill rädda Ojnareskogen

Nordkalk har påbörjat avverkningen av skogen. Demonstranterna lämnade sitt läger för att stoppa avverkningsmaskinerna.
- Vi har kämpat mot det här i sju år. Det känns sjukt att Nordkalk har börjat avverka, säger Linn Andersson, Fältbiologerna.

Ilska. Demonstranterna stoppade maskinerna med sina banderoller.FOTO: ROLF JÖNSSON

Ilska. Demonstranterna stoppade maskinerna med sina banderoller.FOTO: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Bunge2012-07-17 04:00

I går inledde Nordkalk avverkningsarbetet för att bana väg för transportband till det nya kalkbrottet i Bunge. När Fältbiologerna fick höra nyheten gav de sig iväg för att möta upp maskinerna med demonstrationen.

- Vi ställde oss i vägen med våra banderoller, berättar Samuel Eiriksson från Fältbiologerna.

Demonstranterna fick hjälp av lokalbefolkningen med att ta sig från lägret i Ojnareskogen till avverkningsmaskinerna som utgick från Storugns. Väl på plats gick det lugnt till och arbetarna valde att avsluta dagens arbete istället för att ringa polisen.


Tog det lugnt
- Nu är faran över för i dag. Arbetarna tog det ganska lugnt, det verkade som om de hade väntat sig något, säger Samuel Eriksson.

Från Nordkalks håll är man nöjda med att äntligen vara igång.

Enligt Mikael Lindberg, platschef på Storugns är det bråttom. De behöver komma igång med kalkbrytningen för att hålla driften igång och arbetarna med jobb. Han säger att upp emot 75 arbetstillfällen är i fara om det dröjer för länge. Och det är långt kvar innan någon kalk kan börja brytas vid Ducker i Bunge.

- Det vi gör nu är helt vanlig avverkning. Det kommer att ta tid innan byggnationer och annat börjat komma på plats och arbetet som är av större påverkan kan dra igång. Det kan ta ett år innan vi har en driftsituation, säger Mikael Lindberg.


Ingen tvekan
Det fanns aldrig någon tvekan från Nordkalks sida när det gällde huruvida de skulle påbörja avverkningen eller inte. Enligt Mikael Lindberg stod det klart att arbetet skulle inledas direkt efter att mark- och miljööverdomstolen gett sin dom.

- Vi har inte gjort något annorlunda än vad vi sa från början. Vi kommer att röra oss sakta framåt. Precis som vi har kommunicerat hela tiden.

Bland Fältbiologerna i demonstrationslägret togs beskedet emot med ilska och sorg. De började engagera sig i frågan redan för sju år sedan när Nordkalk först presenterade sina planer om ett nytt kalkbrott i Bunge.

- Vi är väldigt upprörda och ledsna. Det känns sorgligt att de har börjat avverka nu, säger Linn Andersson.

Fältbiologerna valde att möta upp Nordkalks maskiner trots att avverkningsarbetet i nuläget sker vid Storugns och inte i närheten av Ojnareskogen. Under gårdagens demonstration var de ett fåtal som stod i vägen för Nordkalks maskiner och både Linn och Samuel hoppas på att fler ansluter sig.

- Det här är bara början, säger Samuel Eiriksson. Vi fortsätter, vi tänker inte låta skogen avverkas.

För två år sedan fick Nordkalk tillåtelse att bryta kalk vid Duckerområdet i Bunge.

Beslutet mötte motstånd och togs upp av mark - och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen meddelade i november förra året att de inte utfärdar tillstånd eller villkor till Nordkalk.

Företaget överklagade till mark- och miljööverdomstolen som gick emot domen från lägre instans och gav Nordkalk grönt ljus.

Efter beslutet slog demonstranterna läger i Ojnareskogen för att manifestera mot beslutet.

Nu har avverkningen påbörjats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om