Ingen ersättning för silverskatt

Mannen i Fårösund, vars fornfynd ledde forskarna till en stor silverskatt, får ingen ersättning från staten för skatten.

Silvernålen från 900-talet som hittades.

Silvernålen från 900-talet som hittades.

Foto: Fredrik Sterner

Bunge2022-05-25 05:05

I slutet av 1960-talet hittade mannen en silvernål i en åker. Nålen betraktades först som värdelös men hösten 2020 kontaktades mannen av några arkeologer som följde upp ett tips om att det kunde finnas silvermynt i åkern där han hittat nålen. Han visade dem platsen och arkeologerna sökte av området. De hittade ett silverspänne och det visade sig att nålen mannen hittat för så många år sedan också var av silver och tillhörde spännet. Men de gjorde också andra fynd: en vikingatida silverskatt bestående av 109 arabiska silvermynt.

Då mannen visade arkeologerna var han hittat nålen, anser han sig vara upphittare av skatten. Han har därför yrkat att Riksantikvarieämbetet, RAÄ, ska ge honom ersättning för hela silverskatten, inte bara nålen som han fick 1 000 kronor för. Men RAÄ menar att arkeologerna från Stockholms universitet är upphittare och har sagt nej till att betala ut mer pengar.

Upphittaren överklagade beslutet först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten som nu avkunnat sin dom. I den skriver rätten att mannen inte kan räknas som upphittare och inte har rätt till ersättning för hela silverskatten.

Arkeologen Majvor Östergren hjälpte upphittaren att överklaga och så här kommenterar hon domen.

– Jag beklagar domen. Den får negativa följder inte bara för upphittaren, utan för kulturmiljövården på längre sikt. Vem vill anmäla fornfynd om man inte får någon rimlig ersättning? säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!