Efter det att Högsta domstolen i december beslutade att inte pröva Miljööverdomstolens ja till brytning, har stenbrytningen vid Bunge Ducker 1:64 åter blivit ett ärende för miljödomstolen.
Motståndet mot brytningen har varit hårt, och bland dem som sa nej fanns miljödomstolen - som nu ska fastställa villkoren. Det är en omständighet som oroar Nordkalk.
- Villkoren får inte göras så ingripande att verksamheten inte kan bedrivas, skriver företaget i det förslag till villkor som lämnats in till domstolen.
"Remissrunda onödig"
Nordkalk anser att de villkorsförslag som fanns med i de tidigare domstolsprövningarna har nagelfarits så många gånger att villkorsprövningen kan göras utan huvudförhandling. Man anser även att en remissrunda med berörda sakägare är onödig.
Som skäl för att förenkla handläggningen anger Nordkalk tidsbrist. Stenen i nuvarande täkt är slut 2013. Att förbereda brytning i Bunge tar drygt två år, och till domstolen skriver Nordkalk att "tidsramarna är utomordentligt ansträngda".
Det blev remissrunda
Miljödomstolen har dock inte lyssnat på Nordkalk, utan har sänt ut bolagets villkorsförslag på remiss. Senast den 4 mars ska yttranden vara inne.
Nordkalks förslag följer i stora drag de förslag som fanns med när brytningen prövades i miljödomstolen och Miljööverdomstolen. Man vill ha ett tillstånd som möjliggör brytning dygnet runt alla dagar i veckan. 2,5 miljoner ton kalksten ska brytas årligen.
Grundvattnet har varit den stora frågan när kalkbrytningen prövats. Nordkalk anser att det sätt att ta hand om vattnet som man presenterat är tillräckligt. Men bolaget säger ändå att man kan tänka sig att hålla ett system med slangar eller tankbilar i beredskap i fall vattnet vid något tillfälle inte håller en sådan kvalitet att det kan släppas ut i vattentäkten Bäste träsk.
Nordkalk föreslår att miljödomstolen skriver in kompensationsåtgärder i villkoren. Bolaget kan tänka sig att stödja forskning om gaffelfibbla, ge stöd till restaurering av våtmarker och avsätta skogsmark för den skog som försvinner vid täktområdet.
Gotlands kommun krävde i domstolsprövningen om tillstånd att Nordkalk noga redovisar vad bolaget tänker göra med täkten när brytningen upphört. Men i sitt förslag till villkor vill Nordkalk vänta med ett besked.
Vill vänta tre år
Först tre år efter det att brytningen startat vill man lämna in ett förslag om hur efterbehandlingen ska gå till.
Nordkalk föreslår att man innan täkttillståndet ges ställer en säkerhet på 5 miljoner kronor. Det beloppet ska sedan byggas på genom en årlig avsättning, så att säkerheten när brytningen avslutas uppgår till drygt 20 miljoner kronor.