Felaktiga grunder bakom beviljat brott vid Ducker?
Kalkbrottet i Bunge kan vara beviljat på felaktiga grunder. Det menar Naturvårdsverket, som pekar på alternativa brytplatser. Som Buttle, där Nordkalk nyss köpt 800 hektar.Irrelevant, menar platschefen Anders Jonsson:– Vi har en förhoppning där, men det är också allt.
Kalkvandring. Miljööverdomstolen går syn i slutet av augusti 2009. Ett 60-tal personer följer med under rundturen till Ducker och intilliggande kalkbrott. Här är man i Klinthagen. Två månader senare säger man ja till Nordkalk att bryta vid Ducker 1:64.Foto: GA-ARKIV
Foto: Rolf Jönsson
Nu menar Naturvårdsverket att Miljööverdomstolens ja kan ha tagits på felaktiga grunder. John Sjöström på verkets miljörättsavdelning:
– Under förhandlingarna hävdade Nordkalk att alternativa lokaliseringar saknades. Nu finns mer översiktlig och detaljerad information, som sammantaget ger en annan bild.
För ett par veckor sedan berättade GA att Nordkalk köpt 800 hektar mark i Buttle. Där vill bolaget anlägga ett nytt brott - om undersökningar visar att stenens kvalitet och omfattning är tillräcklig. Om förhoppningarna infrias vill man ta Buttletäkten i bruk när Bunge tjänat ut, om tidigast 25 år.
HD-skrivelse
Nu nämner John Sjöström dels förhoppningarna i Buttle, dels en rapport från Statens geologiska undersökningar. GA kunde presentera den i november 2009, men den publicerades formellt i februari 2010. SGU:s nya karta över Gotlands berggrund visar tre stråk med rikligt med kalksten.
Ovanstående information har nu Naturvårdsverket skickat till Högsta domstolen, dit Miljööverdomstolens beslut har överklagats.
Vilken betydelse tror ni det här kan ha?
– HD kan dels komma fram till att fundamentala basfakta saknades i Miljööverdomstolen, alltså att beslutsunderlaget var felaktigt. Dels är det ytterligare en grund för att HD ska bevilja prövningstillstånd, säger John Sjöström.
Nordkalks platschef Anders Jonsson menar att Naturvårdsverket inte kommer med några nyheter.
– Det är sedan tidigare väl känt att det finns intressanta områden på mellersta Gotland. Det är dock stor skillnad på att känna till att det finns möjlighet att hitta bra sten, mot att veta att den är ekonomiskt brytbar.
Att påbörja prospektering i Buttle nu är ett försök att säkra brytning av gotländsk kalksten långt in i framtiden, menar Anders Jonsson, som påpekar att Bungeprocessen nu är inne på sitt 14:e år.
– Missar vi en sådan här sak kanske det inte finns någon framtid efter Bunge, som vi hoppas lever i 25-40 år. Sedan hoppas vi på en fortsättning i Buttle - men i dag är det ingen rimlig ersättning till Klinthagen [Nordkalks nuvarande täkt, reds anm].
Och efter Buttle?
– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi har alltid koll på de områden som pekats ut som intressanta. Yppar sig en möjlighet försöker vi ta den.
Högsta domstolen räknar med att ta upp överklagandet av Miljööverdomstolens beslut om Bunge Ducker 1:64 i höst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!