Fem års arbete kvar med nationalparken

300 markägare har områden som kan komma att ingå i nationalparken Bästeträsk. Hur många som säljer avgör parkens storlek.

Arbetet med att bilda nationalparken Bästeträsk har en plan som sträcker sig över fem år. På vägen passeras flera milstolpar.

Arbetet med att bilda nationalparken Bästeträsk har en plan som sträcker sig över fem år. På vägen passeras flera milstolpar.

Foto: Magnus Martinsson/länsstyrelsen

Bunge2020-05-27 11:13

En projektplan för att bilda nationalparken är klar. Arbetet med den viktigaste delen, att köpa in mark och vatten, är redan i gång. Inköpen väntas pågå 2020 och 2021, och hur stor areal som köps in avgör hur stor parken kan bli. En första avgränsning kan vara klar till sommaren 2021, med en uppdatering mot slutet av 2022.

– Det finns flera naturreservat i området och staten äger redan 3 000- 4 000 hektar. Nyligen gjorde vi en affär där vi bytte mark med kyrkan, berättar Karolina Johansson som är projektledare vid länsstyrelsen.

Cirka 300 markägare har fått brev om en eventuell försäljning. Det finns chans att göra en bra affär, för till den summa en extern värderare föreslår lägger staten på 25 procent.

Att staten inte lyckas köpa in tillräckligt med mark noteras som en särskild risk i planen, men den första förstudien som undersökte de boendes intresse av en nationalpark visade att de flesta är positiva.

– I förstudien var de positiva till att området skyddas. När det handlar om försäljning av mark kommer saken i ett annat läge. Det kan handla om mark som släkten ägt i generationer. Många är kanske inte lika positiva nu och det måste vi ha respekt för, säger Karolina Johansson.

Nationalparkens utbredning avgör mycket av det övriga arbete som ska göras, exempelvis var vandringsleder ska gå och var entréerna till parken ska anläggas.

Projektplanen har flera milstolpar och stakar ut arbetet drygt fem år framåt. En rad planer ska tas fram. Ett förslag till nationalpark med föreskrifter och skötselplan väntas vara klar mot slutet av 2022. Därefter ska förslaget ut på remiss. Först till sommaren 2023 beräknas regeringen ha förslaget på sitt bort. Förslaget till nationalpark ska sedan till riksdagen för godkännande, och därefter tillbaka till regeringen. Det slutliga beslutet väntas först i början av 2025.

Efter det kan det vara dags att ringa kungahuset, och förhöra sig om någon vill närvara vid invigningen. När den senaste nationalparken, Åsnen i Småland, invigdes i maj 2018 höll kronprinsessan Victoria invigningstalet. 

Projektplanen slår fast att invigningen kräver lång förberedelse och planering. Det är lämpligt att ha aktiviteter som lyfter fram Bästeträsks ställning som ett nationellt värdefullt och sevärt naturområde, samtidigt som man belyser den lokala särprägeln ur både natur- och kulturperspektiv.

Karta: Bästeträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!