Full fart framåt för russen

Gotlandsrusset ska lanseras bättre i turistsammanhang. Det har deltagarna i helgens russkonferens i Bunge enats om.

Full fart. Denise Martis på Kastanj.

Full fart. Denise Martis på Kastanj.

Foto: Rolf Jönsson

Bunge2011-10-24 04:00

En av programpunkterna under de två dagar som Svenska russavelsföreningen samlades på Gotland handlade om russets betydelse som kulturellt värde för Gotland.

Förre turistchefen Mats Jansson, numera vid Tillväxt Gotland, var inbjuden för att inspirera till hur russägarna kan skapa ett aktivt samarbete med turistbranschen.

- Vi är ganska dåliga på att marknadsföra russen här på Gotland trots att de är ett unikt kulturarv. Vi måste värna rasen så att den inte försvinner, russet är vår enda inhemska ponnyras, menar Annika Melin, en av arrangörerna till konferensen och ordförande i Svenska russavelsföreningen samt vice ordförande i lokalavdelningen på Gotland.


"Öppna russgårdar"
Några av satsningarna framöver blir att ordna evenemang som "öppna russgårdar" och att synas bättre i turistreklamen.

- Vi ska mer aktivt lansera russet och det ska synas i turistbutikerna. Vi måste höja russets status, både som turistattraktion och som brukshäst, säger Annika Melin.

Konferensen hålls vartannat år hos olika lokalavdelningar i landet. Temat för årets möte var "Bevarande och historik" och lockade 50 russuppfödare från hela landet och två från Finland, dit man sedan 1950-talet har importerat många russ.

Bland ämnena på dagordningen fanns flera som handlade om russflocken på Lojsta hed.

Det finns i dag cirka 5 000 russ i Sverige, varav runt 700 på Gotland. Gotlandsrusset har funnits på ön i tusentals år. Efter mitten av 1800-talet minskade stammen starkt.

I början av 1900-talet fanns två russtuterier på ön. 1940 fanns bara nio hingstar i aveln

I flocken på Lojsta hed finns cirka 50 ston och unghästar

Området är 600 hektar och har tre hagar.

Russavel finns även i Norge, Danmark, Finland och USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om